Comunitate

Râu de Mori, la bine şi la greu

Magdalena Şerban

Un subiect controversat pentru mulţi primari ai judeţului nostru este Legea nr. 416,  apărută pentru a asigura un nivel de trai minim celor nevoiaşi şi familiilor numeroase. În schimbul ajutorului bănesc, beneficiarii sunt obligaţi să răspundă la apel, atunci când autorităţile locale dau semnalul, pentru a-i chema la muncă.
 

Fără bani de-o pâine
Una din comunele cu astfel de „dureri sociale” este Râu de Mori. Situaţia economică dificilă pe care o străbatem i-a lăsat fără loc de muncă pe mulţi de aici, lipsa unui venit sigur oferindu-le perspective foarte sumbre. „Suntem într-o situaţie disperată în ceea ce priveşte acordarea ajutoarelor sociale. Avem în monitorizare peste 200 de beneficiari. Bani nu le-au mai fost daţi din luna august, în acest an alocându-se cu 100.000 de lei mai puţin, acestui tip de ajutoare. Nu ştim de ce guvernul nu ţine cont de situaţia grea din toată ţara şi mai ales, nu îi înţeleg motivaţiile şi criteriile. Cum poţi să diminuezi suma, când vezi că numărul celor care se încadrează în Legea nr. 416 creşte. Prin faptul că ni se interzice să mutăm fonduri de la un capitol de buget, la altul, efectiv, suntem îngrădiţi să găsim soluţii salvatoare. Ne aflăm, alături de ei, în pragul maxim al disperării. Ţi se rupe sufletul, când vezi că unii nu au bani nici măcar de o pâine. În ceea ce priveşte persoanele cu handicap şi asistenţii acestora, situaţia este oarecum mai bună, făcându-se o rectificare de buget pe 2010, asta însemnând un plus de 180.000 de lei”, spune Niculiţă Mang (foto), edilul-şef al comunei Râu de Mori.

Vine Moş Crăciun şi în acest an
În ciuda acestor probleme pe care guvernanţii actuali nu sunt în stare să le rezolve, primarul Niculiţă Mang spune că apropierea Crăciunului nu trebuie să aducă nori negri, măcar asupra celor mici. „Va veni Moşu’ şi în acest an, la cei mici. Ne-am pregătit deja.  Când le auzi glăscioarele tremurânde în faţa omului bătrân şi darnic, încercând să-şi amintească versurile, din cauza emoţiilor, uiţi de orice grijă şi supărare. Sunt copii, ei nu trebuie să simtă neajunsurile. Să-i lăsăm să-şi trăiască vârsta şi să se bucure de ea’’, subliniază edilul şef al comunei Râu de Mori.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura