Actualitate

Rangerii, apãrãtorii de elitã ai muntelui

06rangerii

Dan Terteci

Soldat în trupele de elită. Asta înseamnă, potrivit dicţionarului, meseria pe care o practică un ranger. Însă, cei din Parcul Naţional Retezat nu luptă pe front, ci cu turiştii care lasă acasă bunul simţ şi respectul faţă de natură. Nu apără frontiere, ci un ecosistem care se întinde pe 38.000 de hectare. Nu creează panică, nu ucid, doar au grijă ca natura să-şi păstreze echilibrul.

Puşi în situaţii periculoase
Numai cine iubeşte muntele, natura şi aerul curat rezistă departe de lumea dezlănţuită, de tumultul citadin. Patrulările cu maşina pe teren accidentat sau marşurile pe traseele alpine sunt doar partea frumoasă a acestei meserii. Puţini văd efortul acestor oameni. De multe ori, rangerii Parcului Naţional Retezat ştiu când pleacă, dar nu sunt siguri când se întorc şi cât îi vor aştepta familiile lor. „Ziua mea de muncă, dimineaţa şi durează cât este nevoie. Sunt situaţii în care stau plecat şi câte două zile pe munte”, spune Daniel Tătaru, ranger în cadrul Parcului Naţional Retezat.
Nu poţi cuprinde într-un singur cuvânt adevăratul înţeles al meseriei. O tentativă de aceste gen, este sortită eşecului din start. Oameni ai muntelui, rangerii nu au sarcini uşoare. „Un ranger este pus deseori în situaţia de a lăsa pe locul doi interesul personal sau al familiei sale, în beneficiul muntelui. Numai un om cu dragoste faţă de natură, faţă de munte, poate să facă această meserie”, a ţinut să precizeze Zoran Acimov, directorul Parcului Naţional Retezat.

Reprezintă Europa
Rangerii se ocupă de toate: refac marcajele turistice, strâng tone de gunoaie, îndrumă turiştii sau pleacă în căutarea turiştilor, ca salvamontişti voluntari. Ca să reziste, antrenamentul nu se opreşte nicicând. Ei s-au zbătut şi ca România să fie recunoscută în toată lumea, pentru frumuseţea şi sălbăticia locurilor. Aşa a ajuns un ranger român, Florin Hălăştăuan, să fie propus pentru a reprezenta Europa în conducerea Federaţiei Internaţionale a Rangerilor. „Am fost nominalizat să reprezint Europa în forul decizional al Federaţiei Internaţionale a Rangerilor. Nu ştiu care va fi rezultatul votului, dar cu siguranţă, astfel, se va auzi şi mai mult de România. Mă simt onorat să fiu reprezentantul României la acest congres al rangerilor din Bolivia!”, ne-a declarat Hălăştăuan, căruia prietenii şi apropiaţii îi spun simplu „Hombre”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura