ActualitateFlash

Rafting, un sport extrem în Valea Jiului

04-rafting-jiu-11

Sorina Popa

Defileul Jiului este considerat de cunoscători drept cea mai potrivită zonă din ţară unde se poate practica raftingul, râul Jiu învolburat, cu zeci de cascade, devenind un punct de atracţie pentru turiştii aflaţi în căutarea unui surplus de adrenalină, dar şi al spiritului de echipă fără de care practicarea acestui sport extrem nu ar fi posibilă.
Sorin Sanda, salvamontist şi fost campion naţional de alpinism, a observat potenţialul turistic ce poate fi exploatat prin practicarea raftingului pe râul Jiu şi oferă acum posibilitatea tuturor turiştilor să „guste” din emoţiile acestui sport. Pe o porţiune a traseului se poate alege şi o variantă originală de “body rafting”, în care turiştii plutesc peste cascade, echipaţi în costume speciale.
Slalom printre stânci
„Defileul Jiului are cel mai ridicat grad de dificultate din România în ceea ce priveşte practicarea raftingului. Pe un traseu de 22 de kilometri sunt peste 80 de cascade, viteza apei atinge, pe alocuri, 35-40 de kilometri la oră, iar adâncimea variază de la 15 metri până la câţiva zeci de centimetri, acolo unde râul este mai lat. Plăcerea extremă a turiştilor este să facă slalom printre stânci”, spunea Sorin Sanda. Un turist „de duminică“ ar putea aprecia, la o primă evaluare, că raftingul este o distracţie riscantă, dar alpinistul îi asigură pe toţi că nu este vorba de vreun pericol. „Am însoţit peste 1.800 de turişti, în cei cinci ani de când mă ocup de rafting pe Defileul Jiului. Toate ieşirile s-au terminat cu bine. E drept, la început sunt unii turişti care au o stare de emoţie, dar, la final, toată lumea este bine dispusă şi îşi doreşte să revină aici”, susţine omul care a dezvoltat raftingul în Valea Jiului.Compania sa de turism se ocupă de toate pregătirile. Excursioniştii au la dispoziţie bărci speciale pentru rafting, rezistente la impactul cu stâncile. Turiştii primesc îmbrăcăminte şi încălţăminte specială din neopren, veste de salvare, căşti de protecţie, „trebuie să vină doar într-un costum de baie“. Înainte de plecarea pe Defileul Jiului, turiştilor li se face un instructaj în care li se explică toate comenzile, de la direcţie până la ceea ce trebuie să facă atunci când barca s-ar putea răsturna, modul în care trebuie folosită pagaia şi faptul că trebuie să aibă mare grijă de ea ca să nu o piardă.
Într-o barcă urcă, de regulă, şase persoane, echilibrate în grupuri de câte trei, pe stânga şi pe dreapta. Cârmaciul, care este specializat în cursele de rafting, stă în partea din spate a bărcii pentru a evalua traseul şi comenzile ce trebuie date. Turiştii care nu ştiu să înoate sunt aşezaţi în partea din faţă a bărcilor, iar căştile lor au o culoare diferită tocmai pentru a putea fi reperaţi uşor în apă, atunci când barca se răstoarnă din cauza curenţilor sau stâncilor.

Doar cu vestele de salvare
„Prima tură este mai grea, după care oamenii se obişnuiesc şi le place enorm ceea ce fac. La un moment dat ne oprim, ieşim din barcă şi plutim pe spate, o bucată din drum, doar cu vestele de salvare, în ceea ce numim body rafting. Tot traseul durează aproape trei ore, în funcţie de câte opriri facem”, explică Sorin Sanda. Traseul ales pentru rafting este în funcţie de ceea ce-şi doresc excursioniştii. Se pleacă în flotilă de bărci, iar grupul este monitorizat permanent de pe mal, dintr-o maşină, pentru prevenirea oricăror incidente. Un cameraman aflat în vehicul imortalizează cele mai interesante momente ale drumului pe apă, iar la final le înmânează turiştilor copii ale fotografiilor şi filmul aventurii pe Defileul Jiului.
„Am avut grupuri mari de turişti care au venit în acţiuni de team-building. Au fost şi echipaje formate în proporţie de 80 la sută din femei. S-au comportat exemplar, au fost extrem de disciplinate, nu s-au speriat, ţipau şi s-au simţit grozav. Au fost şi grupuri mai mici care au auzit de posibilitatea de a practica raftingul pe Defileul Jiului. În general, turiştii sunt din Bucureşti, Timişoara, Cluj sau Craiova”, afirmă interlocutorul. Costurile unei asemenea experienţe se ridică la maxim 50 de euro de persoană, plecarea fiind stabilită din Petroşani. În cazul unor grupuri mai mari de 18 persoane, se practică o reducere de 10 la sută. Pe Defileul Jiului pleacă doar bărcile cu minim patru turişti, pentru că altfel nu ar putea fi conduse. Sportivii trebuie să aibă cel puţin 18 ani, în caz contrar fiind obligatoriu ca minorii să fie însoţiţi de părinţii, ei fiind cei care îşi asumă responsabilitatea pentru excursie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura