Radu Beligan, maestrul teatrului românesc!

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, organizează în ziua de 6 decembrie 2018, ora 13.30, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, Sala „Liviu Oros”, o manifestare cultural-educativă desfăşurată sub genericul „Maestrul teatrului românesc, Radu Beligan”. Este un omagiu pe care biblioteca noastră îl aduce memoriei marelui actor născut în decembrie 1918, anul Marii Uniri.

Publicului prezent la manifestare i se vor prezenta viaţa şi cariera artistică ale maestrului Radu Beligan pe baza unui amplu documentar.
Unul dintre cei mai prestigioşi actori români din toate timpurile, Radu Beligan, a strălucit pe scenele de teatru, întruchipând personaje memorabile din dramaturgia românească şi universală. De neuitat rămân eroii lui Caragiale şi Eugen Ionescu, cărora Radu Beligan le-a dat viaţă încă din primii ani ai carierei sale teatrale. Personajele create de marii noştri dramaturgi – Mihail Sebastian, Aurel Baranga, Tudor Muşatescu, Alexandru Kiriţescu, George Ciprian – au găsit magistrale interpretări în creaţia lui Radu Beligan. De asemenea, eroii lui Shakespeare, Goldoni, G. B. Shaw, Cehov, Dürrenmatt, Jean Anouilh, Maxim Gorki etc. au reprezentat creaţii de neuitat în interpretarea lui Radu Beligan.
Actor de teatru, de film, regizor, memorialist, director al Teatrului Naţional Bucureşti, profesor la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, preşedinte de onoare pe viaţă al Institutului Internaţional de Teatru, Radu Beligan a fost o personalitate de mare valoare a culturii româneşti pe care a promovat-o în permanenţă atât în ţară, cât şi dincolo de hotarele ei. A fost distins cu numeroase premii, decoraţii, trofee, ca o recunoaştere expresă a valorii sale ca om de cultură de mare anvergură.
La finalul prezentării, ca de obicei, publicului îi vor fi adresate întrebări din viaţa şi creaţia artistică a lui Radu Beligan, cei care vor răspunde corect vor fi răsplătiţi cu premii constând în cărţi şi diplome oferite de Biblioteca Judeţeană.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.