Radiografia scrutinului de ieri în judeţ

Sorina Popa

Ca în majoritatea localităţilor din ţară, şi în judeţul nostru, oamenii au fost nevoiţi, ieri, să se deplaseze prin zăpadă, ca să ajungă la secţiile de votare.

Buletinele, duse cu ATV-ul

În judeţ, au fost organizate 526 de secţii de votare pentru alegerile parlamentare, la urne fiind aşteptaţi puţin peste 400.000 de cetăţeni. La ora 7, ieri, doar două dintre secţii, la Vadu Dobrii şi Bunila, nu au fost deschise, asta, din motive obiective. Astfel, la Vadu Dobrii, din cauza drumului blocat de nămeţi, nu au putut fi duse buletinele de vot, iar la Bunila, din acelaşi motiv, nu a ajuns până la acea oră, preşedintele secţiei de votare. La Vadu Dobrii, votarea s-a pornit înainte de amiază, iar la Bunila, întreruperea a durat mai puţin.
Exercitarea dreptului constituţional la Vadu Dobrii a fost posibilă doar după ce, la ordinul prefectului de Hunedoara, Sorin Vasilescu, transportul buletinelor de vot şi a membrilor secţiei de votare s-a făcut cu un ATV, respectiv cu o maşină cu tracţiune integrală, aparţinând Serviciului Salvamont din judeţ. „În aceste două locuri, procesul de vot a fost întârziat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile şi a drumului impracticabil, care a făcut imposibilă deplasarea membrilor biroului secţiei de votare şi a buletinelor de vot”, a afirmat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Centrului Judeţean de Comunicare Hunedoara.

Secţii de votare rămase fără curent electric

La ora 10, prezenţa la vot era de 4,1 la sută, motiv pentru care unii membri de partid s-au cam îngrijorat. Asta i-a obligat pe unii politicieni să le dea ordin echipelor lor să bage viteză şi să-şi mobilizeze electoratul.
Ca atare, patru ore mai târziu, Biroul Electoral Judeţean a anunţat o prezenţă la vot în judeţ de 20,31 la sută. În mediul urban, 21,11 la sută dintre hunedoreni votaseră, iar în mediul rural, 17,56 la sută, până la această oră.
Din cauza viscolului şi a zăpezii, după-amiaza, la 10 secţii de votare din judeţ, s-a întrerupt alimentarea cu energie electrică. Cu toate acestea, procesul de votare nu a avut de suferit, fiind asigurate, în acele locuri cu probleme, generatoare de curent electric. Localităţile unde s-au înregistrat aceste situaţii au fost Ohaba, Glodghileşti, Rovina, Merişor, Baia de Criş, Brădăţel şi Dobra.  Mai multe echipe ale societăţii de distribuţie a energiei electrice au ieşit pe teren, pentru a remedia avariile produse.

Sesizări pe bune şi nu prea

La numărul unic de urgenţă 112, au fost semnalate 11 presupuse încălcări ale legislaţiei electorale, faţă de 80, câte au fost semnalate la alegerile din 10 iunie. „Toate sesizările au fost verificate prompt de echipele operative, marea majoritate dintre acestea neconfirmându-se, în timp ce pentru altele, se continuă verificările“, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Centrului Judeţean de Comunicare.
La ora 18, prezenţa la vot în judeţ a fost de 37 la sută. Locuitorii de la sate au votat în proporţie de 40,88 la sută iar orăşenii s-au prezentat la urne în procent de 35,89 la sută.
Iar la încheierea votului, la ora 21,00,  potrivit BEJ, 43,05 la sută dintre hunedorenii cu drept de vot s-au prezentat la urne, din care 41,89 la sută în mediul urban şi 47,08 la sută în mediul rural. La nivel naţional, s-a înregistrat o prezenţă la judeţ de  41,72 la sută, judeţul Hunedoara ocupând locul 17 pe ţară în ce priveşte prezenţa la urne.

Cu ce gânduri au votat liderii politici

Primarul municipiului Deva, Petru Mărginean, a declarat, după ce a ieşit din secţia de votare că „aştept să intrăm în normalitate. Vreau ca oamenii să zâmbească, să nu mai existe ură”.
La rândul său, europarlamentarul Iuliu Winkler a declarat: ”Consider că aceste alegeri parlamentare sunt cele mai importante din ultimii 22 de ani. Am votat pentru o Hunedoară europeană, pentru Transilvania, Banatul, Crişana şi Ţinutul Secuiesc europene şi pentru o Românie europeană. Prin votul meu, sprijin singurul program politic care îşi propune toate aceste obiective. Am votat singura formaţiune politică prezentă de 23 de ani în Parlamentul României cu aceleaşi obiective, cu aceeaşi denumire, cu aceeaşi siglă şi cu aceleaşi aspiraţii europene ferme, de neclintit. Am votat pentru o reprezentare consecventă a comunităţii maghiare din România în Parlament şi a României în Europa”, a declarat Iuliu Winkler la ieşirea din secţia de votare.
În judeţul Hunedoara, procesul de vot pentru alegerile parlamentare s-a încheiat la ora 21, în toate cele 526 de secţii de vot, fără a fi înregistrate incidente electorale deosebite. Preşedinţii secţiilor de votare au transportat, sub pază, buletinele de vot şi documentele aferente la Biroul Electoral Judeţean.

 

2 comentarii la „Radiografia scrutinului de ieri în judeţ

 • 10 decembrie 2012 la 2:19
  Permalink

  atat ati putut sesiza voi ba depasitilor ca s-a votat prin zapada???
  asta e stirea voastra despre alegeri???
  cum naiba nu va tavaliti in chinuri de atata prostie??

 • 10 decembrie 2012 la 14:49
  Permalink

  prostia nu doare, de aia!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare