Răchitova: se distribuie lemn de foc către populaţie

Magdalena Şerban

Spre deosebire de alte zone din judeţ, comuna Răchitova nu se poate plânge de lipsa lemnului de foc destinat populaţiei. Mai mult de jumătate din cantitatea depozitată la Ciula Mare a ajuns la oa­meni, iar restul îşi aşteaptă doritorii.
„Ştim că este o criză acută de lemn de foc în multe regiuni din ţară, dar nu şi în cazul nostru. Deţinem pădure comunală (2.400 de hectare) dată în administrare Ocolului Silvic Valea Haţegului, din Densuş, iar localnicii au şi ei fond forestier. Nu toţi, dar majoritatea. Preţul la care e atribuit lemnul de foc către populaţie ajunge la 200 de lei pe metrul cub. În pri­mul rând, cei interesaţi trebuie să depună o cerere la primărie şi după, îl pot ridica din depozitul de la Ciula Mare. Există su­ficient în stoc, adică aproximativ 500 de metri cubi ”, a afirmat Liviu Simedroni (foto), primarul comunei Răchitova.
Legat de necesarul de lemn pentru sediul administrativ, şcoli şi cămine cul­turale, problema a fost deja rezolvată. O altă posibilitate alternativă pe care con­du­cerea de aici vrea să o materializeze ţine de introducerea reţelei de gaz. S-au de­marat primele proceduri, sursa de ali­mentare fiind magistrala de la Toteşti. Ceea ce va rămâne de stabilit constituie sursa de finanţare. Dacă noul Program de Dezvoltare Locală (PNDL III) va permite o astfel de oportunitate, va fi accesat în acest sens, ia dacă se iveşte vreo axă euro­peană, va fi abordată pentru imple­mentare.
„Nu ştiu dacă mulţi ar vrea să bene­ficieze de gaz, date fiind costurile pe care le implică racordurile, consumul etc. Aşa că voi trece pe la fiecare pentru a lua pul­sul exact. Vom ţine cont în mod cert de pă­rerea oamenilor. Doar după ce vom avea o statistică vom trece la următorul nivel. S-ar putea ca în unele sate să fie dorit gazul metan, iar în altele nu”, a mai arătat primarul din Răchitova.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.