Comunitate

Pui: finanţările europene şi guvernamentale se văd în teren

Magdalena Şerban

Cu bani de la Uniunea Europeană sau pe axe guvernamentale ori chiar din visteria proprie, comuna Pui se dezvoltă de la an la an. Investiţiile materializate aici de conducerea locală însumează câteva milioane de euro şi reprezintă una dintre marile şanse de modernizare pe care unul dintre cei mai longevivi pri­mari din judeţ, Victor Stoica (foto), a dorit să o exploateze la maximum.
„Cu finanţare de la Uniunea Europeană (un milion de euro) s-a mo­dernizat întregul ansamblu de străzi din satul Pui, acest de­mers ducând la crearea unor condiţii mai bune de infrastructură, atât pentru localnici, cât şi pentru vizitatori. Totodată, în execuţie şi cu finalizare în acest an este construirea drumului de ex­ploa­taţie agricolă ce face legătură între satele Pui şi Galaţi, foarte important pentru fluidizarea circulaţiei pietonale şi rutiere, mai cu seamă atunci când la noi se desfăşoară cele două vestite târguri anuale (1 mai şi 14 octombrie). Astfel, va fi uşurată şi deplasarea proprietarilor la terenurile din zonă. Mai apoi, se doreşte reluarea cât mai rapidă a lucrărilor la construcţia unei grădiniţe cu pro­gram prelungit, edificiu situat lângă sala de sport din Pui (cu o capacitate de 30 de locuri şi masă zilnică asigurată), stopată din cauza unor probleme generate de constructor. Clădirea respectă arhitectura structurală şi se ridică pe două nivele. Acest obiectiv vine în întâmpinarea nevoilor părinţilor care îi vor putea lăsa pe cei mici în condiţii de siguranţă şi cu personal calificat.
Extinderea reţelei de alimentare cu apă în satul Uric şi cana­li­zare în Hobiţa, Uric şi Rîu -Bărbat este realizată în proporţie de pes­te 85 la sută şi înseamnă staţie de pompare şi bazine de ali­mentare cu apă a satului Uric, construirea staţiei de epurare în extravilanul localităţii Rîu Bărbat, şi, evident, reţea de canalizare în Hobiţa, Uric şi Rîu Bărbat. Beneficiare vor fi 270 de gospodării. Au mai debutat şi lucrările de modernizare şi dotare a căminelor culturale din Şerel şi Galaţi. Prin Grupul de Acţiune Locală Micro­re­giunea Ţara Haţegului-Ţinutul Pădurenilor, din fonduri euro­pene nerambursabile, s-a achiziţionat un utilaj multifuncţional dotat cu accesorii destinate lucrărilor edilitare efectuate indi­fe­rent de sezon. Aveam un utilaj, dar era vechi de 11 ani şi foarte uzat. În curs de finalizare este şi investiţia ce prevede dotarea pri­măriei cu echipamente IT, pentru a ne alinia vremurilor şi cerin­ţelor în materie de tehnologie”, a afirmat Victor Stoica, primarul din Pui.
Pe de altă parte, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală II (PNDL) şi din bugetul propriu se concretizează obiective ca mo­der­nizarea drumului comunal DC 64-DN 66 – sat Fizeşti (as­fal­ta­rea drumului şi îndiguirea Văii Fizeşului, stadiul lucrărilor fiind cel de asfaltare), modernizarea drumului comunal DC 71 Hobiţa-Uric (asfaltare şi rigole de scurgere) ce este un program aflat în des­fă­şu­rare, iar modernizarea de străzi în satul Băieşti este gata. Tot­odată, există studiu de fezabilitate întocmit pentru intro­du­ce­rea reţe­lei de gaz metan, urmând să se identifice sursa de finan­ţa­re aptă pentru accesare, care poate fi guvernamentală sau europeană.
„Aş mai adăuga alimentarea cu apă a satelor Ruşor, Şerel şi Băieşti, proiect început în 2008, dar din lipsa fondurilor existente la Ministerul Dezvoltării nefinalizat până în prezent (racordarea la conducta Hobiţa-Hunedoara, staţie de pompe, staţie de tratare şi rezervor la Şerel, rezervor la Ruşor şi alimentare staţii cu energie elec­trică), construire şi dotare aşezământ cultural la Ponor (în va­loare de peste 500.000 de euro, finanţat prin Compania Naţională de Investiţii – CNI, cu o capacitate de 200 de locuri), investiţie afla­tă în desfăşurare, modernizare de trotuare în satul principal (de la cămin până la gară), demers din bugetul local ce este în execuţie, dar şi modernizarea centrului civic al comunei (asfaltare zonă cen­trală, parcări, zone verzi, ronduri de flori) ce urmează să fie ma­terializată, cadastrarea gratuită pentru populaţie, ce rulează în ca­drul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară şi mo­der­nizarea iluminatului public, obiectiv pentru care a fost accesat un program de un milion de lei (750 de corpuri noi de iluminat cu LED-uri economice ce urmează să fie montate). Până acum s-au efectuat extinderi de reţele noi în Federi (un kilometru), în Ohaba Ponor (1,5 kilometri). Sunt multe investiţii şi toate au un singur rol: să aducă plus valoare şi confort cetăţenilor. Le mulţumesc pentru că de multe ori au fost şi sunt nevoiţi să se confrunte cu praf, dezordine sau chiar zgomote generate de aceste lucrări. Dar cred că ceea ce contează la final este rezultatul. Sper să reuşim tot ce ne-am propus, deoarece nu ne oprim aici. Dezvoltarea trebuie să continue. Dacă nu ar exista termene de respectat, licitaţii de organizat, avize de obţinut, documentaţii de clarificat şi multe al­tele, lucrurile ar merge mai repede, dar aşa, finalizarea unui proiect pus pe hârtie poate dura ani buni. Dar oamenii deja ştiu cum e. Birocraţia e sport naţional. Le mulţumesc încă o dată pentru efortul de a ne înţelege”, a adăugat primarul comunei Pui.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura