Comunitate

Pui: Continuă lupta pentru rețeaua de gaz metan

Magdalena Șerban

Deși demersul ce vizează introducerea rețelei de gaz metan în comuna Pui nu a fost cu succes prin Autoritatea de Mana­gement pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (AM POIM) din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiec­telor Europene, administrația de aici se va orienta rapid spre o altă posibilitate de finanțare. Cert este că nu se va lăsa până oamenii nu vor avea gazul tras în gos­podării.

Doar 15 la nivel de țară
Aflată pe locul 3 în Europa la zăcămintele de gaze naturale, România se menţine într-un paradox păgubos. Nici măcar o treime din unităţile administrativ-teritoriale nu sunt racordate la reţele, așa că românii se încălzesc cu lemne. Nu au altă alternativă, iar dacă prețul lemnului de foc o va lua razna, oamenilor nu le va rămâne decât să su­porte costurile, cu greu. La Pui, chiar dacă există fond forestier și nu se resimte vreo posibilă criză a lemnului, primarul vrea să le ofere cetățenilor o a doua opțiune: gazul metan. “Cu gazul e mai confortabil și cei care rămân fără lemne sau pur și simplu nu mai vor să-și bată capul cu tăiatul, transportatul și depozitatul lor, pot comuta pe gaz. Pentru vârstnici ar fi mai ușor de gestionat. Nu toți au copii și nepoți care
să-i ajute. Cine să le taie așchii și să le crape butucii apoi să-i care în casă pentru a-i băga pe foc? Pădure este, dar avem o lege și nu putem tăia copacii de capul nostru. În plus, vine o vreme când se cam termină. Un pom nu crește de azi pe mâine. Oricum, am gândit totul nu doar pentru acum, ci mai ales pentru viitor. Din păcate, au fost selec­tate doar 15 proiecte din toată țara și nu ne-am numărat printre ele. Dar știți cum e: nu ești câștigător mereu, mai și pierzi, dar trebuie să te zbați, nu să te dai bătut. Așa vom face și noi. Pregătim documentația să o depunem pe altă axă. În cadrul Pro­gra­mului Național de Investiții Anghel Saligny sunt prevăzute obiective pentru rețele de distribuție de gaze naturale, unde vor putea fi depuse proiectele care au rămas în afara limitei valorice ale apelului lansat în POIM. Nu vom sta pe gânduri. Mergem mai departe. Să ne țină Dumnezeu sănătoși, să ne dea înțelepciune și putere că de muncă ne ocupăm noi”, a spus primarul din Pui, Victor Stoica (foto). De altfel, ținând cont că sesiunile pe POIM au însumat 243 proiecte în valoare totală de 2,56 miliarde euro, sumă de 10 ori mai mare decât alocarea maximă a apelului (235 milioane euro), era de așteptat ca banii să nu ajungă pentru toată lumea. E bine că primarii nu se descurajează și sunt luptători.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.