Pugilistul hunedorean Cosmin Gîrleanu s-a calificat pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo

17 martie 2020 | Adauga un comentariu | Publicat in: Sport

Nicolae Gavrea

Pugilistul hunedorean Cosmin Gîrleanu (foto) este primul boxer român calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. Hunedoreanul în vârstă de 20 de ani a obţinut biletul olimpic în ultima gală a turneului european de calificare de la Londra.

Cu câteva ore înainte de începerea reuniunii, CIO anunţase că suspendă competiţia, începând de marţi, după au luat iniţial decizia de a o muta în spatele uşilor închise. Turneul preolimpic de box de la Londra a fost una dintre puţinele competiţii care au început aşa cum fuseseră programate. Şi asta doar pentru că a fost găzduită de Marea Britanie, ţară care a tratat într-o notă proprie pandemia de coronavirus.
După două zile de întreceri, Comitetul Internaţional Olimpic, sub a cărui coordonare s-a derulat turneul, a decis că riscul este prea mare şi a suspendat turneul. Luni după amiază s-a făcut anunţul, dar a fost permisă desfăşurarea ultimei gale. Decizia de a permite derularea ultimei gale a fost o şansă mare pentru românul Cosmin Gîrleanu, care a evoluat la categoria 52 kg. Hunedoreanul a avut parte de o tragere la sorţi favorabilă, cu o singură victorie necesară pentru a ajunge în sferturile de finală (primii opt), rezultat echivalent cu calificarea la JO. Gîrleanu a avut un meci dificil, cu azerul Rufat Huseynov, fost campion olimpic de tineret, dar a reuşit să se impună cu o decizie la limită, scor 3-2.
Cosmin Gîrleanu este component al secţiei de box din cadrul Clubului Sportiv Hunedoara, unde este antrenat de către maestrul emerit al sportului Ilie Captari. Tânărul pugilist din Hunedoara este al doilea sportiv din judeţul nostru calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după atleta Florentina Marincu-Iuşco, de la LPS Cetate Deva.
Revenind la Turneul de calificare de la Londra anulat, decizia a fost luată de către reprezentanţii AIBA (Federaţia Internaţională de Box Amator) împreună cu Comitetul Local de Organizare (LOC) al evenimentului de calificare a boxului către Tokyo, pe fondul creşterii restricţiilor globale de călătorie şi a măsurilor de carantină care au impact asupra planurilor de călătorie ale sportivilor, echipelor şi oficialilor şi afectează capacitatea acestora a se întoarce acasă.
Comitetul Olimpic Internaţional (CIO) a decis suspendarea competiţiei, dar nu a anunţat deocamdată care va fi procedura de atribuire a locurilor rămase neocupate la acest turneu, dar şi la cel mondial, care urma să se desfăşoare la Paris. CIO trebuie să se întâlnească urgent în aceste zile cu oficiali din comitetele olimpice naţionale şi federaţiile sportive internaţionale pentru a discuta procedurile de calificare pentru jocurile de la Tokyo.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Acordarea unor zile libere părinţilor

În Monitorul Oficial nr.209 din 14 martie 2020 s-a publicat Legea nr.19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea...

Anunt Finante

Asociaţia Salvital cere asigurarea echipamentelor de protecţie

Într-un comunicat de presă, Asociaţia Salvital Hunedoara solicită asigurarea echipamentelor de protecţie în această perioadă. Publicăm în continuare comunicatul.

Închide