Politica si administratie

Protestul de pe DN 66A s-a mutat la Ministerul Mediului

Nicolle Ebner

Organizaţiile ecologiste cer ministrului Laszlo Borbely (foto), ministrul Mediului, să oprească definitiv construcţia DN 66A – Câmpu lui Neag-Herculane, pe criterii ştiinţifice.

Urşii ecologişti au migrat spre Bucureşti

„După două săptămâni de proteste, la Câmpuşel, timp în care Ministerul Mediului a vegetat în cazul DN 66A, am decis închiderea taberei de rezistenţă din munţii Retezat şi continuarea demersurilor chiar la poarta principală, unde Borbely intră în minister. Dorim să îl informăm personal despre adevăratul impact al construcţiei drumului şi despre necesitatea implicării imediate a domniei sale în acest caz”, spune Gabriel Păun, preşedintele Agent Green. La intrarea în minister, voluntari îmbrăcaţi in costume de urs brun (habitatul acestora este cel mai expus la dispariţie) purtând pancarde şi bannere, cer ministrului să oprească definitiv construcţia drumului pe criterii strict ştiinţifice. „La noi, în Olanda şi în Belgia, nu mai avem aşa ceva. Le-am distrus încă din secolul al XIX-lea. Sper că România nu va face aceeaşi greşeală, în secolul XXI”, spune Katrien Delille, studentă din Belgia şi voluntară WWF.

Ecologiştii vor menţinerea ariilor protejate…

În luna ianuarie a acestui an, la iniţiativa organizaţiei ecologiste Agent Green, a fost demarat primul contrastudiu ştiinţific de biodiversitate din România pentru a demonstra că lucrările la tronsonul III al drumului naţional 66A , lung de 19 kilometri, şi care face legătura între Valea Jiului şi Băile Herculane, ar urma să afecteaze mai multe arii protejate şi să distrugă ireversibil ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de climă temperată a Europei, adăpostit în munţii Retezat, Godeanu şi Tarcu. Studiul ar urma să fie finalizat în cel puţin trei ani, un raport intermediar urmând să fie oferit ministerului la sfârşitul acestui an.

…locuitorii vor dezvoltarea zonei

Administraţia locală a considerat că protestul ecologiştilor reprezintă o frână în dezvoltarea comunităţii locale şi a refuzat să elibereze autorizaţia necesară desfăşurării protestului de la Câmpuşel. Ministrul Borbely i-a primit la discuţii pe ecologiştii care, ieri, au pichetat sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor (MMP), nemulţumiţi de construcţia DN 66A. Ministrul i-a asigurat pe protestatari că va respecta întocmai legea în domeniu, însă a precizat că DN 66A este o investiţie necesară pentru a deschide zona Retezatului pentru turism. „Trebuie să ţinem cont că această zonă din Retezat este una unică în Europa şi trebuie să avem grijă şi să o protejăm dar şi turistul care vine aici să aibă posibilitatea să viziteze aceste zone“, a spus Borbely.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura