EvenimentFlash

Protest vehement al pensionarilor în Valea Jiului

Dana Istudor

Mai bine de 500 de pensionari din Petroşani şi alţi 300 din Lupeni au mărşăluit, ieri, în cele două municipii din Valea Jiului, împotriva măsurilor de diminuare cu 15 la sută a pensiilor.

Au lansat o proclamaţie

Protestatarii au lansat ieri un document pe care-l vor transmite actualului Guvern şi care a fost numit generic „Proclamaţia de la Petroşani”. În document, sunt cuprinse mai multe revendicări, iar cea mai importantă este cea de renunţare la decizia de tăiere cu 15 procente a pensiilor.

Pensionarii care au luat parte la miting au fost extrem de vehemenţi şi ameninţă cu alte proteste, dacă nu vor fi luaţi în seamă. „Cred că singura soluţie este să mergem peste ei cu furci şi topoare. Să ne înarmăm şi să dăm foc Guvernului, cred că asta vor. Am muncit o viaţă întreagă pentru pensia asta mizerabilă”, spunea unul dintre pensionarii aflaţi la miting. „Cerem aplicarea punctului de pensie la 45 la sută din salariul minim pe economie. Anularea deciziei de reducere a pensiei cu 15 la sută. Aceste măsuri se vor menţine şi anul viitor, iar noi cerem menţinerea gratuităţilor pentru pensionarii minieri din Valea Jiului. Vrem renunţarea la coplata pentru serviciile medicale şi acordarea biletelor de tratament, pentru că pensionarii din Valea Jiului suferă de boli cronice, după o viaţă de muncă în mină. Sunt multe măsuri care trebuie luate”, a spus Ion Hortopan, pensionar.

La mitingul de la Petroşani, a fost prezent şi Constantin Creţan, fost „locotenent” al lui Miron Cozma. Acesta le-a spus participanţilor la protest, că liderii de astăzi nu-i mai reprezintă. „Am auzit de lideri de sindicat care cer diminuarea veniturilor pensionarilor, dar nu am auzit lideri de sindicat care solicită diminuarea fondului de 5 la mie pentru salarii, din care ei îşi iau lefuri de miliarde de lei şi pe care nu şi le justifică. Sunt lideri de sindicat de la mine din Oltenia care au luat salariu de 1,2 miliarde pe lună şi am ca dovadă fişele lor de plată. Aceşti lideri nu mai reprezintă oamenii”, a spus Creţan.

Pensionarii din Valea Jiului susţin că vor organiza şi alte mitinguri, până când se va renunţa la diminuarea pensiilor şi că nu este exclus ca următorul protest să se deruleze în Bucureşti, în faţa Guvernului. Protestatarii, pe toată durata mitingului, au purtat în piept etichete portocalii, pe care era trecut „Sărăcie -15 la sută Genocid”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura