ActualitateFlash

Protest al personalului TESA de la minele CEH din Valea Jiului

Natalia Bumbacprotestceh2

Peste 200 de angajaţi TESA de la cele patru mine din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au protestat ieri împotriva deciziei de a fi trimişi în concediu de aşteptare pentru 10 zile. Măsură care ar duce automat la tăieri salariale de 25 la sută pentru această categorie de personal. Discuţiile dintre protestatari şi administratorul special al CEH au fost extrem de încinse, dar nu au dus la nici o soluţie favorabilă pentru angajaţi. Potrivit informaţiilor venite din partea conducerii complexului hunedorean, 700 de angajaţi TESA de aici urmează să intre în „concediu de aşteptare”.
„Nu s-au respectat înţelegerile”
„Personalul TESA de la exploatările miniere Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan este nemulţumit de decizia care se va pune în aplicare din 4 martie. (…) Este o decizie care s-a luat în contradicţie cu procesul verbal încheiat zilele trecute între organizaţiile sindicale şi conducerea CEH, unde s-a stabilit ca reducerile salariale să înceapă de la cei cu funcţii de conducere. În urma discuţiilor cu administratorul special, nu au primit nici un răspuns favorabil sau vreo promisiune. În consecinţă, au decis că vor respecta ad literam fişa postului şi nu vor da curs altor cerinţe”, a afirmat Constantin Ciubotariu, secretarul general al Sindicatului Muntele. Acesta a mai spus că ponderea personalului TESA este de 6,2 la sută în cadrul exploatărilor miniere, în timp ce la Termocentrala Mintia este de aproape 30 la sută. Mai mult de atât, salariile la această categorie de angajaţi pleacă de la 1.100 de lei şi ajung la un maximum de 2.200 de lei, iar economiile nu ar fi foarte mari în urma acestor reduceri de 25 la sută. CEH are în jur de 6.300 de angajaţi, fiind declarat în insolvenţă din 7 ianuarie.
Falimentul îi lasă fără plăţi compensatorii
Dincolo de frământările angajaţilor TESA de a nu pierde veniturile salariale, o altă bombă socială s-ar putea declanşa dacă societatea ar fi declarată în faliment. Toţi angajaţii CEH ar pleca acasă fără nici o recompensă financiară din partea statului. „Dacă se declară falimentul CEH, nici un angajat nu va mai primi plăţi compensatorii sau venituri de completare, deoarece Contractul Colectiv de Muncă încetează de drept. Se fac demersuri către Ministerul Energiei pentru a obţine aceste plăţi înainte”, a declarat Cristian Iştoc, vicepreşedintele Federaţiei Sindicale Naţionale Mine Energie. Problemele arătate de Cristian Iştoc au fost discutate la o întâlnire a secretarului de stat în Ministerul Energiei, Georgeta Corina Popescu, cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale Naţionale Mine Energie, unde s-a decis înfiinţarea unei comisii care să se ocupe de stabilirea măsurilor sociale pentru angajaţii CEH, dar şi pentru alte două societăţi de stat din ţară care se confruntă cu probleme similare.

5 comentarii la „Protest al personalului TESA de la minele CEH din Valea Jiului

  • Bravo mesag.hd,in vj nu s-a scris nimic despre protestul TESA. Chistoc SI ciubotaru se baga in seama si ei aiurea,doar seful lor nica a semnat protocolul,lucru recunoscut telefonic la solicitarea liderului de la lonea la protestul de luni a personalului TESA(au protestat in sala de sedinte SI luni SI Marti).

  • ce oare faceau la mina 200 de frecangii,noa vedeti asa este si la termocentrala Mintia ,sute si si sute de oameni care nu au obiectul muncii,si se mai mira ca intra in faliment, si auzi dle mai vor si plati compensatorii ca au taiat frunza la ciini

  • @FLORIN: vorbeste cu Zgonea sa te faca parlamentar. Acolo carte multa nu se cere, totul e sa ai putere. Si tu ai.

  • @FLORIN: vorbeste cu Zgonea sau cu Nistor sa te faca parlamentar. Acolo carte multa nu se cere, totul e sa ai putere. Si tu corespunzi criteriului.

  • Pt florin:200 de persoane erau de la Mai multe mine. Tu probabil esti din ala CE Ai lucrat prin occident PE la semafoare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura