Protest al fostului administrator al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia

Sorina Popa

Ieri, timp de o oră, fostul administrator al sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, a protestat în faţa sediului Consiliului Judeţean. Brilinsky a cerut, în principal, demisia vicepreşedintelui CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu. Brilinsky va protesta timp de 10 zile, o oră, în faţa instituţiei judeţene. ”Voi merge până la protestul supreme!”, a declarat Vladimir Brilinsky.

Învinovăţit pe nedrept
„În primul rând, cer demisia vicepreşedintelui CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu, pentru incompetenţă profesională în ceea ce priveşte actul de coordonare a Serviciului de administrare a monumentelor istorice şi pentru incoerenţa politică de a aduce cetăţile dacice sub aceeaşi umbrelă. Este un cumul de nemulţumiri şi de lucruri pe care eu le găsesc nocive pentru viitorul Sarmizegetusei“, a declarat Vladimir Brilinsky.
Fostul administrator de la Sarmizegetusa Regia a spus că deputatul Laurenţiu Nistor ar fi greşit informat în ceea ce priveşte realitatea de la Sarmizegetusa Regia. Brilinsky susţine că din acest motiv ar fi fost învinovăţit pe nedrept că ar fi ridicat o construcţie ilegală în zona cetăţii dacice.
O altă nemulţumire a fostului administrator al sitului Sarmizegetusa Regia se referă la ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, apreciind că aceasta, în calitate de deputat al judeţului Hunedoara, nu s-ar fi implicat în salvarea cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei, deşi este membră a Comisiei parlamentare UNESCO.
„Este al cincilea an în care strig, în gura mare, că turnul locuinţă de la cetatea Costeşti trebuie protejat pentru că altfel el se va distruge. Am încercat protejarea lui acum patru ani, dar de atunci nimeni nu ia atitudine. Acest lucru este de neadmis“, a arătat Brilinsky.

Nu are motive să demisioneze
În replică, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu, a declarat că nu are niciun motiv să demisioneze din funcţie, menţionând că, după aproape 30 ani, actuala conducere administrativă a judeţului ar fi singura care s-a implicat în rezolvarea unor probleme de infrastructură la Sarmizegetusa Regia. Potrivit acestuia, după anul 2017 la cetatea dacică s-au realizat primele investiţii necesare pentru protejarea monumentului UNESCO, începând cu legalizarea activităţii de pază şi până la întocmirea unei documentaţii complete prin care, în viitor, CJ Hunedoara va putea accesa fonduri nerambursabile pentru reabilitarea şi conservarea Sarmizegetusa Regia.

”Munca în echipă este vitală”
Consiliul Judeţean Hunedoara a venit cu un punct de vedere faţă de protestul fostului administrator de la Regia:
”Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara, în principal preşedintele Mircea Bobora, a încercat, pe parcursul mai multor întâlniri, să-l convingă pe domnul Brilinsky să-şi retragă demisia. Demersul preşedintelui s-a soldat însă cu un eşec, astfel că la sfârşitul lunii septembrie 2018 au încetat relaţiile contractuale cu Vladimir Brilinsky. Este regretabil că s-a ajuns la această decizie, cu atât mai mult cu cât în ultimii doi ani, Consiliul Judeţean Hunedoara s-a implicat în punerea în valoare a sitului, prin investiţii importante (primele de la preluarea în administrare) şi prin finanţarea săpăturilor arheologice sistematice conduse de specialiştii Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar domnul Brilinsky a luat parte la toate aceste proiecte. De asemenea, au fost finanţate săpăturile arheologice preventive şi o serie de studii care stau la baza documentaţiei de avizare a lucrărilor de investiţii (DALI), la care lucrează, în prezent, specialiştii Institutului Naţional al Patrimoniului. Contribuţia domnului Vladimir Brilinsky la promovarea sitului a fost una cât se poate de consistentă, a fost omul care s-a zbătut ca Sarmizegetusa Regia să fie cunoscută de cât mai multă lume şi, în acelaşi timp, cetatea să poată fi vizitată după reguli clare, să existe o anumită ordine. Este meritul fostului administrator şi acest lucru nu-l poate nega nimeni. Însă ca lucrurile să funcţioneze bine la Sarmizegetusa Regia, este vitală munca în echipă, indiferent de divergenţele care apar pe parcurs”, se arată în comunicatul CJ Hunedoara.

3 comentarii la „Protest al fostului administrator al cetăţii dacice Sarmizegetusa Regia

 • 5 noiembrie 2018 la 21:56
  Legătură permanentă

  Bravo , așa trebuie să facă și magistrații , dați-vă demisia pentru a lupta liberi pentru dreptate .

 • 6 noiembrie 2018 la 8:09
  Legătură permanentă

  blegule ai ramas fara servici , acuma asteapta tu sa si dea demisia conducerea CJ pentru tine…………….ha ha ha , cred ca esti dus rau cu capul

 • 10 noiembrie 2018 la 12:51
  Legătură permanentă

  Te poti impauna cu penele altuia dar nu poti sa zbori ,nu-i asa Molot ? De ce Deva si Hunedoara nu au descarcare de pe autostrada in timp ce Sebeul are 3 ? De ce nu e legata valea Jiului de Herculane ? De ce nu ati facut presiuni sa se reabiliteze drumul de la petrosani la Obarsia Lotrului ? Valea Jiului nu trebuie dezvoltata ?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.