Actualitate

Proiectul unui oraş înfloritor care răsare din ocean în Sri Lanka: promisiunea unui nou Dubai sau viitoare enclavă chineză?

Colombo Port City, proiectul unui oraş înfloritor în Sri Lanka, naşte speranţe de re­suscitare a economiei, dar şi multă în­gri­jorare, ţinând cont de amploarea inves­ti­ţiei chineze.
Viitorul oraş este o extensie a capitalei srilankeze pe o întindere de uscat reclamată de la ocean. Colombo Port City este un pro­iect de oraş menit să rivalizeze în proporţii şi funcţionalitate cu Dubai sau Singapore, a declarat pentru BBC Saliya Wickrama­suriya, membră în Comisia Economică. O im­pul­sionare a economiei sau o viitoare enclavă chineză? Criticii proiectului enumeră sem­nale de alarmă precum faptul că terenul de 2.6 kilometri pătraţi extras de sub apă de o companie chineză este concesionat Chinei în proporţie de 43 la sută pe o pe­rioadă de 99 de ani.
China Harbour En­gi­ne­ering Company (CHEC) a investit 1,4 miliar­de de dolari în lucrările de scoatere la su­pra­faţă a întinderii de nisip. Oraşul ce începe să prindă formă, primul proiect de asemenea anver­gură din Asia de Sud, va fi probabil finalizat în 25 de ani, estimează oficialii din Sri Lanka. Terenurile vor fi închiriate multi­naţionalelor, băncilor, şi se vor construi complexe re­zi­den­ţiale pentru circa 80.000 de locuitori. Statul va oferi scutiri de taxe pentru in­ves­titori şi toate tranzacţiile se vor face în dolari americani. Proiectul unui oraş alipit capi­talei, care să devină o zonă economică spe­cială, a fost dezvăluit prima dată în 2014 cu ocazia vizitei preşedintelui chinez Xi Jinping în Colombo, la un an după lansarea ma­si­vului program de infrastructură al Chinei „Centura şi Drumul” .

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura