FlashPolitica si administratie

Proiectul Ministerului Sãnãtãţii, contestat în judeţ

Andreea Lazăr

Planul de reorganizare a sistemului sanitar din România, publicat de Ministerul Sănătăţii pe pagina de Internet a instituţiei, creează nemulţumiri în rândul administraţiilor locale şi spitalelor din judeţul Hunedoara.

„O vom ataca în contencios”

Potrivit documentului publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la nivelul judeţului Hunedoara, spitalele din Lupeni, Petrila şi Vulcan urmează să fie comasate cu cel din Petroşani, sanatoriile din Brad şi Geoagiu cu Spitalul de Urgenţă Deva, iar unităţile medicale din Călan şi Haţeg, transformate în cămine de bătrâni. Dacă pentru propunerile de comasare, deşi se fac fără aprobarea consiliilor locale respective, s-ar putea găsi înţelegere la fiecare parte implicată, în ceea ce priveşte oraşele Haţeg şi Călan, decizia CJ Hunedoara este una fermă. „Nu pot fi de acord cu desfiinţarea spitalului din Haţeg. Asta ar însemna ca, pe o rază de aproximativ 100 de kilometri, să nu existe nici o unitate medicală. Aşa ceva este absurd. În ceea ce priveşte Centrul de Sănătate din Călan, acesta urmează să fie preluat, în 10 februarie, de Consiliul Judeţean. Tot acest proiect al ministerului nu este decât o bulversare, creată după descentralizare. Nu înţeleg ce se doreşte de fapt, pentru că ministerul nu are competenţe în acest sens, spitalele fiind ale administraţiei locale. Domnii de la Bucureşti ar trebui să schimbe numele instituţiei în „Ministerul Dezinformării, al Colacului şi Luminii”, deoarece ceea ce vor nu este altceva decât o crimă la adresa populaţiei”, a declarat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara. Acesta a mai adăugat că, în cazul în care propunerea va fi adoptată de Guvern în forma actuală, va ataca în contencios administrativ noua hotărâre.

Nu există motive de desfiinţare

Modernizările din cadrul Spitalului Orăşenesc Haţeg, unele finalizate chiar săptămâna trecută, vor fi nule, dacă propunerea Ministerului Sănătăţii va deveni Hotărâre de Guvern. Primarul oraşului spune că nu va renunţa niciodată la spitalul din localitate. „Numai în 2010, spitalul din Haţeg a avut peste 50.000 de pacienţi. Zilele trecute am inaugurat singura secţie de neonatologie de tip mamă–copil din judeţ. Am încheiat anul 2010 cu un profit de 100.000 de lei şi un excedent bugetar de 1.100.000 de lei. Eu cred că noi îndeplinim toate condiţiile pentru acreditarea unităţii încă de la început şi nu văd nici un motiv pentru desfiinţare”, a afirmat Nicolae Timiş, primarul oraşului Haţeg.

Managerul Spitalului Judeţean, Silviu Didilescu, a declarat, referitor la comasarea sanatoriilor din Brad şi Geoagiu cu spitalul din Deva, că ea nu poate eficientiza serviciile oferite populaţiei.

Propunere venită de la Minister

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, Dumitra Ştefan, dar şi prefectul Attila Dezsi susţin că propunerea de comasare şi transformare a spitalelor nu a venit din partea lor. „Eu nu am făcut nici o propunere către Minister. Ştiu că situaţia spitalelor din Valea Jiului a fost discutată la Bucureşti, de primari şi reprezentanţi ai ministerului, discuţii la care eu nu am participat”, a afirmat Dumitra Ştefan.

De cealaltă parte, prefectul judeţului, Attila Dezsi, a declarat că a încercat să afle propunerile autorităţilor locale pe această temă, însă fără succes. „În 4 ianuarie i-am chemat pe toţi primarii la discuţii. Le-am spus ce se poate întâmpla şi să facă propuneri pentru a evita o astfel de situaţie. În afară de Consiliul Judeţean, care şi-a exprimat intenţia să preia Centrul din Călan, nimeni nu a mişcat un deget. Ar fi bine ca, măcar acum, autorităţile locale să se trezească şi să vină cu propuneri concrete privind spitalele din subordine. Mai au timp până în 30 martie”, a afirmat Attila Dezsi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura