Comunitate

Proiect de nota 10 la Şcoala Postliceală „Carol Davila”

Magdalena Şerban

Grupul Şcolar „Ovid Densuşianu“ din Călan a găzduit în această săptămână, o acţiune de informare privind  implementarea unui proiect european, lansat anul trecut, în premieră pentru judeţul Hunedoara. La eveniment au luat parte, pe lângă grupul-ţintă, cadre didactice, medici de familie, colaboratori, precum şi reprezentanţi ai Spitalului Judeţean Deva.
 

Un proiect deosebit de util pentru absolvenţi
Asociaţia Umanitară Societatea Doamnelor din Călan şi Şcoala Postliceală Sanitară “Carol Davila” din aceeaşi localitate, în parteneriat cu Şcoala Postliceală Sanitară Alba-Iulia şi Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca, au demarat, prin intermediul unui program de finanţare al UE, un proiect în valoare de 2.676.891 lei, din care 2.541.631 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă. Proiectul, denumit „Practica de calitate – tineri competitivi pe piaţa muncii!“,  şi are ca perioadă de implementare 22 de luni, urmăreşte tranziţia tinerilor de la şcoală, la viaţa activă şi corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii, cu piaţa muncii. “Îl considerăm un mare sprijin pentru studenţi, pentru că nu de puţine ori, am întâlnit cazuri când persoane care au studiat la universităţi de prestigiu din ţară s-au ales doar cu partea teoretică, după absolvire. În medicină însă, e puţin mai greu. Aici, simpla teorie fără practică înseamnă un om legat de mâini. Nu poţi cere performanţă dacă nu faci performanţă, tocmai de aceea, acest proiect este ca o gură de oxigen pentru cursanţi. În ziua de azi, a găsi un loc de muncă reprezintă un vis greu realizabil, iar ceea ce mai ştim cu toţii este că pregătirea pentru căutarea unui loc de muncă trebuie începută cu mult înainte de a obţine diploma”, menţionează Eleonora Gavrilesc (foto),  managerul Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“ şi totodată, asistent manager proiect. Despre situaţia dramatică în care se află piaţa muncii la ora actuală, cu precădere cea din domeniul medical, şi-a spus păsurile şi Silviu Didilescu, managerul Spitalului Judeţean Deva. “Guvernul Boc vrea performanţă, tăind din salarii. În condiţiile în care se închid spitale şi se blochează posturi, ce poţi să le spui absolvenţilor, decât să-i îndrumi să-şi caute un loc de muncă în Occident, spre binele lor”, declară managerul spitalului devean.

 

Multiple facilităţi
 Ca orice proiect european, acesta presupune o serie de beneficii şi oportunităţi. “Un mare sprijin pentru cei care sunt serioşi îl reprezintă faptul că, prin acest program european, 150 de studenţi din cadrul şcolii noastre şi încă 30 din cadrul şcolii din Alba-Iulia vor putea beneficia de campanii de informare, iar din punct de vedere financiar, se asigură un cuantum de 430 lei/student, pentru cei care vor finaliza cu succes stagiile de pregătire practică, acces la materiale performante, precum şi premii pentru cei ce vor avea rezultate deosebite (10 premii în cuantum de 1.800 lei/premiu). La finele acestui an universitar, de exemplu, vom acorda şase astfel de premii, celor cu merite deosebite, care îndeplinesc criteriile stipulate în grilă, iar la anul, încă patru”, afirmă managerul Şcolii Postliceale Sanitare “Carol Davila” Călan.

Două specialităţi în plus
În altă ordine de idei, Eleonora Gavrilesc precizează că din acest an Şcoala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din Călan şi-a diversificat programa educaţională. Dacă până acum, aici funcţionau doar două secţii (asistent generalist şi asistent de farmacie), începând cu acest an universitar, aici se vor înfiinţa încă două secţii, care vor pregăti asistenţi medicali de balneofizioterapie şi asistenţi medicali de laborator.
Cu toate rezultatele bune, există şi unele probleme care umbresc eforturile depuse şi satisfacţiile celor 19 ani de existenţă ale Şcolii Postliceale Sanitare “Carol Davila” din Călan. “În urma unui sondaj intern, printre elevi şi cadre didactice, a rezultat nemulţumirea tuturor că nu există o sală de demonstraţii aici, la Călan. Deşi plătim o chirie exorbitantă Grupului Şcolar Ovid Densuşianu, comparativ cu nivelul actual al chiriilor şi cu trendul descendent de pe piaţa imobiliară, în general – totuşi, nu beneficiem de o astfel de sală. Ba mai mult, am achiziţionat un manechin medical de demonstraţii, în care am investit o sumă considerabilă, (30.000 de lei) şi ne este efectiv nefolositor. Sper din tot sufletul să ne fie înţeleasă situaţia şi să primim ajutor în acest sens. La Deva şi Caransebeş, avem spaţii închiriate tot în cadrul şcolilor, dar nu întâmpinăm astfel de probleme ca aici, la Călan. Să nu mai vorbim de diferenţa de chirie, care este strigătoare la cer. Din acest punct de vedere, Călanul este cel puţin la nivel de Bucureşti”, a subliniat Eleonora Gavrilesc, managerul şcolii postliceale sanitare.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura