Proiect ambiţios pentru conservarea Sarmizegetusa Regia

11 mai 2017 | 1 Comentariu | Publicat in: Actualitate

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, în parteneriat cu specialişti din domeniu, pregătesc documentaţia necesară lucrărilor de conservare şi protejare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, aflat în administrarea instituţiei.
Suma estimată pentru realizarea acestui proiect ajunge la 60 de milioane de euro, iar autorităţile judeţene se angajează să găsească sursele de finanţare necesare, astfel încât monumentul istoric, inclus în patrimoniul UNESCO, să fie protejat şi, în acelaşi timp, valorificat. Mai mult de atât, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu (foto), a arătat că autorităţile judeţene vor face demersurile necesare pentru a prelua sub tutela lor toate cetăţile dacice de pe raza judeţului, aflate în prezent în grija Ministerului Culturii.
„Se va întocmi o documentaţie de avizare a lucrărilor de investiţii (DALI), în care vor fi menţionate toate lucrările necesare pentru protejarea şi conservarea monumentului istoric. Vorbim despre conservare şi protejare, deoarece monumentele UNESCO nu pot fi restaurate. În plus, trebuie creată infrastructura de care avem nevoie pentru ca acest sit arheologic să funcţioneze în condiţii normale, respectiv alimentarea cu apă şi energie electrică. Valoarea aproximativă a investiţiei se ridică la 60 de milioane de euro, iar fondurile pot fi accesate din mai multe surse, cum ar fi fondurile structurale, norvegiene, fonduri proprii ş.a.. În primul rând, vor fi realizate lucrările urgente, privind protejarea şi conservarea sitului arheologic”, a explicat Sorin Vasilescu. Vicepreşedintele CJ Hunedoara a mai precizat că la întocmirea DALI pentru protejarea şi conservarea fortăreţei dacice se lucrează în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului. Vasilescu a mai afirmat că perioada preconizată pentru realizarea proiectului este de cinci ani. (N. Bumbac)

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. pnl hd spune:

    Vasilescule, VJ te mai intereseaza? Sau ai alte probleme acum ? RUSINE !!!

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Fruhlingsfest (Festivalul Primăverii), în premierã, la Deva

Primăvara a venit, atât cu flori multe şi parfumate, cât şi cu poftă de viaţă şi va lăsa loc verii...

De ce nu li se decontează integral elevilor banii de navetă?

Zilnic, aproape 3.000 de elevi hunedoreni parcurg între trei şi 50 de kilometri pentru a ajunge la şcolile la care...

Memorandum adresat organizatorilor Serbărilor Naţionale de la Ţebea

Odată cu declararea oficială a lui Avram Iancu - Erou al Naţiunii Române, scriitorul Laurian Stănchescu (foto) a iniţiat un...

Închide