Programul „Masă sănătoasă” ajunge la copiii din Râu de Mori
Magdalena Șerban
Programul Național „Masă sănătoasă” va sprijini elevii și preșcolarii din România, mai exact peste 1.200 de unităţi de învățământ. Prin această inițiativă, vor primi suport alimentar adaptat, prin furnizarea de meniuri calde sau pachete alimentare, cu o valoare zilnică de 15 lei/beneficiar. Râu de Mori este pe lista câștigătoare a demersului.
„Suntem incluși în acest program cu o importanță foarte mare pentru orice comunitate. Preșcolarii și școlarii de la Școala Gimnazială Râu de Mori și structurile aferente, adică un total de 257 de copii, vor fi beneficiari ai unei mese calde gratuite, oferită zilnic, pe perioada cursurilor, constând în felul I și II. În 9 aprilie vor fi deschise ofertele, achiziția făcându-se în SEAP, adică în sistem electronic. Atunci vom afla furnizorul. O viață echilibrată constă și în mese echilibrate din punct de vedere caloric și nutrițional. Fiecare vârstă are cerințele și nevoile specifice, iar fiecare copil merită să fie sănătos și să se poată bucura de frumusețea și inocența anilor, nu să fie flămând și cu grija clipei”, a arătat Flaviu Dilertea (foto), primarul din Râu de Mori.
Fără mâncăruri „grele”
În fapt, „Masă sănătoasă” e un program care înlocuiește vechiul proiect „Masă caldă” și care își propune motivarea elevilor pentru a participa la cursuri prin acordarea unui prânz consistent și echilibrat nutrițional. Suma totală alocată este de 1.019.223.000 lei și vor primi alimente 458.833 de elevi. UAT-urile vor organiza licitații și se va asigura masă caldă/ pachet alimentar prin firme de catering care vor câștiga licitațiile la nivel de primărie. Unul dintre obiective este de a reduce absenteismul și de a încerca să fie diminuat cât de mult posibil abandonul școlar.
Evident, există o serie de reguli prevăzute de actul normativ. Spre exemplu, în cazul în care masa caldă nu poate fi preparată în incinta unității, elevii vor primi un pachet livrat în sistem de catering. În „Masa sănătoasă” a acestora este interzisă folosirea de aditivi, conservanți sau potențiatori de gust, iar sarea iodată nu trebuie să conțină antiaglomeranți. Ceapa nu va fi prăjită, ci doar înăbușită, uleiul se va folosi o singură dată, iar mâncărurile „grele” precum tocăturile prăjite sau alte prăjeli vor fi evitate. Printre mâncărurile care au undă verde se numără: ciorbă de legume, supă de pui cu legume, ciorbă de văcuţă cu legume, legume cu piept de pui la grătar, mâncare de mazăre cu piept de pui, pilaf cu legume şi ficăţei de pui, piure de morcov cu grătar de pui, piure de cartofi, salată cu piept de curcan, mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor, ghiveci de legume cu pui, orez cu legume şi pui la tavă, sufleu de broccoli/conopidă cu brânză, tocană de legume, cartofi franțuzești dar și sandviș cu unt, şuncă, caşcaval şi legume, cu roşii, castravete, salată sau sandviș cu piept de pui la grătar, pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude precum gogoşar, varză, morcov și fruct întreg. De asemenea, în normele minime obligatorii care trebuie respectate se precizează că responsabilii vor evita asocierea unor alimente, cremele cu ouă și frișcă, maionezele.