Programul „Casa verde”, în impas

Nicolle Ebner

În judeţul Hunedoara, Programul „Casa Verde” a ajuns în impas, din cauza lipsei de reacţie a autorităţilor de la Bucureşti.

Nu s-a semnat nici un contract

De la 1 iulie 2010-data deschiderii sesiunii de depunere a dosarelor-şi până în 3 septembrie, APM Hunedoara a trimis, la Administraţia Fondului de Mediu, 257 de dosare, prin care hunedorenii (persoane fizice) solicitau finanţare nerambursabilă pentru panouri solare, pompe de căldură şi centrale pe deşeuri de lemn. La rândul său, Administraţia Fondului de Mediu trebuie să semneze contractele de finanţare cu solicitanţii, şi abia după aceea, beneficiarii pot să contracteze o firmă specializată în instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, pentru a începe efectiv lucrarea. Numai că, în judeţul Hunedoara, din 257 de dosare validate, nu s-a semnat nici un contract. Practic, proiectul se derulează perfect, însă doar pe hârtie, sunt de părere mai mulţi potenţiali beneficiari. Aceştia au încercat să se intereseze direct la Administraţia Fondului de Mediu de soarta contractelor, însă, susţin că nu răspunde nimeni, niciodată, la telefoanele de contact menţionate în site-ul de specialitate. „Solicitanţii nu pot face achiziţiile şi nici montarea echipamentelor, decât după ce se semnează acest contract. Noi, APM Hunedoara, nu am primit nici un astfel de contract”, a declarat Georgeta Barabaş, directorul APM Hunedoara. Suma aferentă celor 257 dosare trimise la Administraţia Fondului de Mediu, din judeţul Hunedoara, este de 1,5 milioane lei. Fondul rămas încă nesolicitat de hunedoreni este de 900.000 lei, însă rata de adresabilitate este în scădere, deoarece a apărut sentimentul de neîncredere, şi în plus, a început şi sezonul ploios, când astfel de lucrări nu mai pot fi executate la parametri optimi.

Subvenţiile alocate de stat pentru sistemele ecologice de încălzire şi apă caldă sunt de maximum 6.000 lei pentru panouri solare, respectiv centrale pe peleţi, şi maximum 8.000 lei, pentru pompe de căldură.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.