Program comun al Liceului de Arte din Deva cu Academia de Muzică din Cluj-Napoca
Săptămâna trecută, o parte din profesorii Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi coordonatorii proiectului „Acces şi mobilitate-garanţia dezvoltării” au desfăşurat un program în cadrul Liceului de Arte „Sigismund Toduţă” din Deva, care este partener în acest proiect gândit în special pentru elevii claselor XI-XII de la secţia Muzică, dar la care au avut acces, bineînţeles, toate cadrele didactice de specialitate şi toţi elevii liceului.
Timp de două zile, cadrele didactice universitare au susţinut ateliere şi cursuri de măiestrie cu şi pentru elevii de la secţia canto, pentru cei instrumentişti (pian, instrumente cu coarde, instrumente de suflat) şi pentru cei interesaţi de regia de operă, muzicologie şi compoziţie. În cadrul acţiunii a avut loc şi o masă rotundă cu profesorii liceului devean, unde au fost anunţate noutăţile privind probele de admitere la secţiile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi s-au făcut propuneri pentru ediţia următoare a proiectului, care va avea loc în anul şcolar viitor.
Totodată, profesorii instrumentişti ai Academiei de Muzică din Cluj-Napoca au susţinut un recital vocal-instrumental la Sala Şemineului a Palatului „Magna Curia” al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva. Programul a cuprins lucrări din diverse epoci stilistice interpretate la pian, vioară, contrabas, instrumente de suflat, chitară clasică şi arii din opere. Momentul final al recitalului – o surpriză plăcută rezervată publicului prezent – a fost realizat în mod interactiv, cu participarea tuturor profesorilor clujeni şi a elevilor deveni care au beneficiat de cursurile de măiestrie.