Procurorii, sufocaţi de dosare

Nicoleta Popa

Şi anul trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva a fost suprasolicitat. Cu toate că această instituţie a funcţionat cu doar 75 la sută din efectivele necesare, procurorii au reuşit să soluţioneze câteva zeci de mii de dosare.
Astfel, în 2009, Parchetul a funcţionat doar cu cinci procurori şi prim-procurorul unităţii, cu toate că organigrama de funcţionare a acestei structuri prevede nouă procurori. Asta, din cauză că unii dintre aceştia au promovat la alte unităţi superioare în grad, sau au plecat la alte parchete din judeţ.
Cu toate aceste disfuncţionalităţi, procurorii din cadrul Parchetului Deva au soluţionat anul trecut aproape 26.000 de dosare. În aceste condiţii, un singur procuror a avut pe masă, în 2009, peste 3.700 de dosare. Adică, el ar fi trebuit să cerceteze şi să rezolve cam 11 dosare pe zi, luând în calcul şi zilele nelucrătoare. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, o încărcătură foarte mare de cauze poate duce la judecarea acestora într-un timp foarte îndelungat. Totodată, au fost emise 211 rechizitorii şi au fost trimise în judecată 239 de persoane, din care 24 în stare de arest preventiv. Deşi procurorii deveni s-au confruntat cu un volum mare de dosare, calitatea actului de urmărire penală nu a fost afectată. Astfel că, 99,17 la sută dintre inculpaţii trimişi în judecată au fost condamnaţi de către Judecătoria Deva.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.