Procurorii au mai dat o lovitură braconierilor din Munţii Orăştiei. Tezaur de monede antice, recuperat din Marea Britanie

02 tezaurNatalia Bumbac

Recent, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat un nou lot de bunuri aparţinând patrimoniului cultural naţional, sustrase din siturile arheologice din Munţii Orăştiei şi vândute ilegal în afara ţării.

Bunurile au fost recuperate de la case de licitaţie din Marea Britanie prin cooperare judiciară internaţională cu autorităţile britanice, fiind repatriate luni, 13 iunie. Este vorba despre şapte monede antice din aur şi din argint, care fac parte din tezaure monetare provenind din zona Munţilor Orăştiei.
„Conform concluziilor experţilor, monedele sunt: un stater pseudo – Lysimachos unicat, bătut la Tomis în secolul al III-lea a. Chr., doi stateri emişi la Tomis şi unul emis la Callatis, în perioada războaielor mithridatice, un stater de tip Koson cu monogramă şi două imitaţii după denari romani republicani, emisiunile lui C Memmius şi N Cordius, respectiv Marcus Antonius şi Octavianus”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Vor fi expuse la muzeu
Recuperarea tezaurului de monede antice din Marea Britanie a fost posibilă datorită serviciilor de cooperare judiciară internaţională, artefactele fiind date în urmărire internaţională. Mai mult de atât, Ambasada României la Londra, prin Ataşatul de Afaceri Interne, a monitorizat în permanenţă etapele de executare a cererii de comisie rogatorie internaţională, iar autorităţile britanice competente au predat monedele antice din aur şi din argint, mijloace materiale de probă, autorităţilor judiciare române, în vederea continuării procesului penal. Piesele au fost depuse în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti, fiind expuse în perioada 15 iunie – 15 iulie publicului.

Peste 12 dosare cu căutători de comori
Din datele anchetatorilor, bunurile de patrimoniu au fost traficate în afara ţării de persoane aflate în curs de urmărire penală sau judecare, pentru sustragerea şi valorificarea ilegală a mai multor tezaure antice. Astfel, în perioada 1998 – 2014, grupări cuprinzând 34 de inculpaţi, braconieri ai siturilor arheologice, au sustras şi exportat ilegal, valorificând pe piaţa internaţională a antichităţilor, mai multe tezaure monetare constând în  stateri Koson, Lysimach şi denari roman şi brăţări spiralice din aur, dar şi alte artefacte de o valoare istorică inestimabilă. Bunurile de patrimoniu au fost scoase de braconieri din siturile arheologice Sarmizegetusa Regia şi Piatra Roşie, monumente UNESCO. Numeroase bunuri au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional, cauzându-se un prejudiciu de peste patru milioane de euro. Acestea sunt puse în urmărire naţională şi internaţională, prin INTERPOL. Până în prezent au fost pronunţate hotărâri definitive de condamnare pentru 12 inculpaţi.

2 comentarii la „Procurorii au mai dat o lovitură braconierilor din Munţii Orăştiei. Tezaur de monede antice, recuperat din Marea Britanie

  • 15 iunie 2016 la 20:39
    Permalink

    Cine a vindut monezile? Nume si prenume sau e secret?

  • 16 iunie 2016 la 15:02
    Permalink

    Si cu cei ce au furat si vandut tara cum ramane?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare