Actualitate

Procurorii au cerut majorarea pedepselor pentru criminalii din Petrila

Cei doi tineri ucis un localnic în bătaie pentru a face rost de bani pentru băutură. Modul în care au acționat a șocat întreaga comunitate, aceștia lovindu-și victima cu săl­bă­ticie chiar și după ce nu a mai mișcat. Descrierea faptelor în dosarul de anchetă îngrozește și arată setea de sânge a celor doi criminali. În fața instanței de apel, cei doi au cerut să fie judecați pentru lovituri cauzatoare de moarte în loc de omor calificat.

Au furat un scuter
Crima s-a pegtrecut în vara anului trecut, după ce trupul unui bărbat de 44 de ani, din Petrila, avea să fie des­co­perit plin de răni în locuința sa. Decesul omului survenise cu câteva zile înainte, iar anchetatorii au realizat că este vorba de o crimă. În urma cercetărilor s-a ajuns și la criminali, doi tineri din Petrila. Judecătorii de apel au subliniat că” nu poate fi trecută cu vederea fero­ci­tatea și agresivitatea cu care aceștia au acționat”.
Cosmin Pașcalău și Samuel Muntean furaseră un scuter din scara unui bloc și s-au dus la victimă acasă. Cei doi erau băuți și aveau în plan să-l bată pe om pentru a avea bani de băutură. Știau că stă la parter și au văzut un geam rabatat, așa că au intrat peste el în casă și l-au găsit în pat. ”Din bucătărie, per­soa­nele acuzate au intrat în cameră, unde l-au găsit (n.r. victimă) întins pe pat. Acesta i-a văzut pe cei doi incul­paţi, iar după ce s-a ridicat în pat sprijinit pe palme şi genunchi, a mai apu­cat să spună „Bă!” după care a fost lovit cu pumnul în zona feţei. (…)A încercat să îşi protejeze zona feţei întorcându-se înspre pat, însă cei doi inculpaţi l-au tras pe podea unde au continuat să îl lovească cu pumnii şi picioarele la nivelul întregului corp. Ulterior, cei doi agresori au lovit victima în zona capului cu o oglindă. Inculpatul a luat un scaun cu care a lovit victima în zona spatelui, iar după ce scaunul s-a rupt, fiecare dintre cei doi inculpaţi au luat câte o bucată de lemn din obiectul rupt şi au continuat să lovească victi­ma, în mod repetat, în zona toracelui, după care cu picioarele, în zona capului, până când nu a mai mişcat. Întrucât nu au găsit nimic de valoare, inculpaţii au părăsit locuinţa, abandonând victima în stare de inconştienţă. Din declaraţiile ambilor inculpaţi rezultă că atunci când au plecat, victima încă mai respira cu greutate”, se arată în rechizitoriul procurorilor Parchetului de pe lângă Tri­bunalul Hunedoara. Pașcalău și Muntean au fost acuzați de omor calificat, ambii fiind condamnați la câte 18 ani de închisoare.

Prea puțin pentru grozăvia pe care au comis-o
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara au cerut ma­jo­ra­rea pedepselor în cazul celor doi cri­minali. Curtea de Apel Alba Iulia a ad­mis apelul și a dat curs solicitării pro­cu­rorilor doar în cazul unuia dintre cri­mi­nali. Completul de la Alba Iulia a con­si­derat că este în favoarea unuia dintre criminali faptul că după săvârșirea infracțiunilor s-a autodenunțat, având o atitudine de recunoaștere fără re­zer­ve, și a contribuit la desfășurarea în bune condiții a anchetei. Instanța a opinat că se impune reducerea cuan­tu­mului pedepselor cu închisoarea apli­cate inculpatului Cosmin Pașcalău de la 2 ani și 3 luni închisoare la 1 an și 9 luni închisoare pentru tentativă la in­fracțiunea de tâlhărie calificată și de la 18 ani închisoare la 17 ani închisoare pentru infracțiunea de omor calificat. Acesta va executa o pedeapsă de 17 ani şi 7 luni închisoare. În cazul lui Samuel Muntean, instanța a considerat că pedepsele de 2 ani și 6 luni în­chi­soare pentru infracțiunea de tentativă la tâlhărie calificată, respectiv de 19 ani închisoare pentru infracțiunea de omor calificat sunt atât necesare, cât și suficiente pentru atingerea scopului ur­mărit, anume reeducarea incul­pa­tu­lui și prevenirea comiterii de noi infrac­țiuni. Criminalul va executa pedeapsa de 19 ani şi 10 luni închisoare, sentința Curții de Apel Alba Iulia fiind defini­tivă. (M.Gânju)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura