Procesul fraţilor Gărdean, încetat definitiv ca urmare a prescrierii faptelor

23 mai 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

Decizia Tribunalului Hunedoara de încetare, ca urmare a prescrierii faptelor, a procesului penal în care fraţii Adrian şi Miron Gărdean au fost judecaţi pentru dare de mită fostului ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea, într-un dosar disjuns din cel cunoscut cu numele „Gala Bute“, a rămas definitivă.
Curtea de Apel Alba Iulia a respins, miercuri, ca nefondat, apelul declarat în acest dosar de către DNA şi cei doi fraţi. „Respinge ca nefondate apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia şi inculpaţii Gărdean Adrian şi Gărdean Miron Dorel împotriva sentinţei penale nr. 227/2018 pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosarul nr. 4516/97/2017“, se arată în minuta publicată pe portalul CA Alba Iulia. Decizia CA Alba Iulia este definitivă.
În 18 decembrie 2018, procesul penal în care fraţii Gărdean, din Haţeg, erau judecaţi pentru dare de mită Elenei Udrea, într-un dosar disjuns din cel cunoscut cu numele „Gala Bute“, a încetat la Tribunalul Hunedoara, după ce instanţa a constatat că faptele penale s-au prescris. Decizia a fost luată după ce instanţa a stabilit că în cauză, legea penală mai favorabilă este Codul Penal din 1969. Instanţa a respins, de asemenea, cererea DNA de confiscare de la inculpaţi a sumei de 695.367,05 lei, dar şi cererile inculpaţilor de restituire a sumei în cauză, ce fusese confiscată printr-o sentinţă penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Administratorul SC Termogaz Company SA, Adrian Gărdean, şi Miron-Dorel Gărdean, acţionar majoritar la aceeaşi firmă, au fost trimişi în judecată în stare de libertate de procurorii DNA, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită, într-un dosar disjuns din „Gala Bute“. Procesul în care omul de afaceri Adrian Gărdean, martor-denunţător în dosarul „Gala Bute“, şi fratele său, Miron-Dorel Gărdean, au fost trimişi în judecată pentru dare de mită, într-un dosar disjuns, a început pe fond, în primăvara anului trecut, la Tribunalul Hunedoara.
„În cursul anului 2010, inculpaţii Gărdean Adrian şi Gărdean Miron Dorel au promis şi transmis foloase materiale ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată, Udrea Elena Gabriela, pentru a asigura finanţarea la timp a unor contracte de lucrări încheiate de SC Termogaz Company SA cu mai multe unităţi administrativ-teritoriale în cadrul programului «Schi pentru România»“, se arăta într-o sinteză a DNA privind dosarele soluţionate în decembrie 2017.
Potrivit anchetatorilor, transmiterea foloaselor s-a realizat în mod indirect, prin intermediul lui Ştefan Lungu, consilierul personal al ministrului, în baza unei înţelegeri încheiate în cursul anului 2010 de către Adrian Gărdean şi Ştefan Lungu, la care a aderat ulterior şi Dorel Miron Gărdean. „Ca urmare a acestei înţelegeri, la datele de 24 august 2010 şi 20 decembrie 2010, cei doi inculpaţi au dispus transferul unor foloase în valoare totală de 695.367,06 lei, prin intermediul unor plăţi, către o societate controlată de Ştefan Lungu, care a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia“, arată procurorii. Conform sursei citate, suma plătită cu titlul de foloase necuvenite reprezintă 10 la sută din valoarea plăţilor efectuate de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului către unităţile administrativ-teritoriale Cavnic şi Borsec în contul lucrărilor realizate de SC Termogaz Company SA. (AGERPRES)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Aproape 22 de milioane de lei, alocate pentru drumurile judeţene

Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat, în acest an, peste 21,8 milioane lei pentru întreţinerea şi repararea drumurilor judeţene, suma fiind...

Geoparcul adoptă o nouă identitate, în context UNESCO

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului îşi intensifică eforturile de aplicare a conceptului internaţional UNESCO în teritoriu, în urma revalidării statutului UNESCO...

Interes german pentru potenţialul investiţional al municipiului Deva

Miercuri, 22 mai, la Primăria municipiului Deva a avut loc o întrevedere între reprezentanţi ai municipalităţii devene şi oficiali ai...

Închide