Procedura de completare a BECJ Hunedoara, nemulţumeşte principalii competitori politici

05 sectie-vot-stampila  Natalia Bumbac

Procedura de completare a Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţeană (BECJ) Hunedoara cu reprezentanţi ai partidelor politice a dus la un val de nemulţumiri în rândul formaţiunilor înscrise în alegerile locale din 5 iunie. Asta după ce PSD şi PNL, partidele cu peste 1.000 de candidaţi înscrişi în lupta electorală, au pierdut câte un reprezentant, iar PSRO şi Alianţa pentru Hunedoara, având împreună  aproape 1.500 de candidaţi, au rămas fără nici un reprezentant. În schimb, PER va avea doi membri în biroul electoral, cu doar 37 de candidaţi înscrişi în alegerile locale, conform procesului verbal din 9 mai al BECJ Hunedoara.

Vor contesta şi noul proces verbal
Iniţial, la începerea procesului de depunere a candidaturilor BECJ Hunedoara a fost format din preşedinte, locţiitor, un reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi câte un reprezentant al partidelor politice parlamentare, respectiv PSD, PNL, UDMR şi ALDE. După definitivarea candidaturilor, BECJ Hunedoara trebuia completat cu reprezentanţi de la partidele care s-au înscris la alegerile locale din judeţ. În 5 mai, s-a încheiat procesul verbal prin care s-a stabilit componenţa biroului după completare, care a fost contestat de ALDE la Biroul Electoral Central. Luni 9 mai, contestaţia a fost admisă, autoritatea centrală dispunând reluarea procedurii de completare a BECJ Hunedoara. În aceeaşi zi la BECJ Hunedoara a avut loc o nouă şedinţă, care, conform unor surse, a fost extrem de tensionată. În urma acelei şedinţe s-a decis ca biroul să fie completat doar cu reprezentanţii formaţiunilor PMP, PND şi PER, iar celelalte  patru posturi libere să fie ocupate de reprezentanţi ai AEP, neafiliaţi politic. Fapt care a creat un val de nemulţumiri în rândul partidelor politice, reprezentanţii spunând că vor contesta procesul verbal din 9 mai. Cel puţin aşa au declarat cei de la ALDE şi PNL.
Potrivit judecătorului Ella Cristina Badistru, purtătrorul de cuvânt al BECJ Hunedoara, şi aşa cum a fost consemnat în procesul verbal din 9 mai, au fost desemnaţi doar reprezentanţi de la cele trei partide, PMP, PER şi PND, deoarece au fost singurele care au comunicat în termenul prevăzut de lege, respectiv în 5 zile de la data până la care se pot depune candidaturile, în intervalul 26 aprilie şi 30 aprilie, propunerile de reprezentanţi în BECJ.
Urmează să vedem care dintre formaţiunile politice nemulţumite vor depune contestaţie, termenul de 48 de ore va expira mâine (azi, 11 mai – n.n.) , până ieri, marţi, nefiind depusă nici o contestaţie în acest sens.
Trebuie spus că rolul BECJ este de a centraliza toate datele de la birourile electorale de circumscripţie locală, procesele verbale cu rezultatele alegerilor pe care le centralizează şi le dă publicităţii.

One thought on “Procedura de completare a BECJ Hunedoara, nemulţumeşte principalii competitori politici

  • 10 mai 2016 la 22:09
    Permalink

    Vai, ce buna e zicala ca Dumnezeu nu bate cu bata. Alta: ce-si face omul cu mana lui se numeste lucru manual si nu mai desface nici dracu. Pe cat sunt de tafnosi cei din partide pe atat de incompetenti sunt. Ura si la gara sau citat din Caragiale: La bulivar birjar !

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.