Comunitate

Probleme cu cadastrarea gratuită şi la Crişcior

Magdalena Şerban

Deşi Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, prin intermediul căruia autorităţile îşi propun să facă înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor din ţară în sistemul de cadastru şi carte funciară până în anul 2023, continuă cu cea de-a doua etapă, se pare că nu doar comunele mici, de munte, întâmpină greutăţi în implementare. Probleme sunt şi la Crişcior.
„La tarifele actuale, nu vrea nici o firmă să facă aceste lucrări. Am semnat contractul cu OCPI pe întreaga sumă alocată (150.000 de lei). Am reuşit ca în prima etapă, cea de start, să parcurgem un sector cu 120 de parcele din satul Zdrapţi, dar topografii cu care am lucrat atunci nu mai vor să continue în acest an, iar alţii noi nici nu vor să audă. Ni s-a spus că la preţul stabilit prin lege nu îşi permit să-şi plătească om. Nu au cum să-i dea mai mult de 300 de lei pe lună, deci nu le ies nici banii de salarii. Ne-am chinuit şi în primă fază ca să putem să facem ceva. Acum ne-am gândit să suplimentăm suma din bugetul local, dar nu suntem lăsaţi. Vine apoi Curtea de Conturi în control şi ne impută banii. Era mai simplu dacă nu eram atât de constrânşi. Zona noastră a fost cooperativizată, deci nu ar fi chiar atât de dificil de la bun început, însă sunt necesare măsurători precise, deci muncă în teren. Dacă le făceau din avion, poate toţi topografii s-ar fi înghesuit la astfel de lucrări, dar implică muncă, timp şi responsabilitate. Când eşti bun în meseria practicată şi eşti căutat, normal că poţi refuza lucrări propuse la preţuri derizorii. Continui să cred că unele ordonanţe sunt date fără calcule reale, în prealabil. Aceasta este numai bună de luat în seamă”, a afirmat Ovidiu Furdui (foto), primarul comunei Crişcior.
Ce mai trebuie spus e că 2.340 de primari au cerut în 2017 bani de la ANCPI, pentru realizarea cadastrului gratuit pentru cetăţeni. Cu alte cuvinte, aproape 80 la sută dintre primăriile eligibile au semnat, până la finalul lunii iulie, contracte de finanţare cu oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară (OCPI) pentru realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pe sectoare cadastrale. Însă mai trebuie să semneze contracte de prestări servicii şi cu firmele autorizate să execute lucrări de cadastru, pas birocratic la care unii s-au împotmolit tocmai din cauză că aceştia nu vor să lucreze pe bani puţini.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura