Politica si administratie

Prioritatea PSD, în această perioadă, este scăderea preţurilor la alimentele esenţiale

PSD a reușit să determine Guvernul precedent să adopte reglementarea prețurilor la energie și efectele se văd acum când inflația a scăzut semnificativ. Însă prețurile la alimente sunt în continuare speculative și trebuie intervenit pentru protejarea celor cu venituri mici și medii și pentru atingerea obiectivului de a ajunge la o inflație cu o singură cifră.
În aceste zile, se poartă discuții cu reprezentanții marilor lanțuri comerciale pentru a se stabili măsurile de reducere a prețurilor la alimente. Printr-un efort comun, al autorităților și comercianților, se caută soluțiile cele mai bune care să conducă la scăderea consistentă a prețurilor la alimentele esențiale, în favoarea cetățenilor.
Guvernul și asociațiile comercianților vor elabora lista de produse, pe opt categorii de alimente de bază: pâinea, carnea, uleiul, ouăle, laptele și brânzeturile, făina și mălaiul, cartofii, legumele și fructele proas­pete. Sunt vizate strict alimentele de bază, indispen­sabile, care compun în mare parte coșul de cumpă­rături pentru persoanele cu venituri mici și medii.
Pentru aceste categorii de alimente, Guvernul dorește să aplice cele două măsuri de reducere a prețurilor și anume: plafonarea adaosului comercial pe tot lanțul de la producător la raftul din magazin și suspendarea temporară a „taxelor de raft” impuse producătorilor de către retaileri.
Guvernul și comercianții lucrează la selectarea unor produse esențiale din fiecare categorie de mai sus. Nu vor fi selectate produsele premium sau de lux din aceste categorii, dar vor fi selectate produsele indispensabile care fac parte în mod obișnuit din coșul de cumpărături al cetățenilor cu venituri mici și medii, pentru că scopul Guvernului este de a proteja aceste categorii vulnerabile de efectele negative ale inflației.
Aceste demersuri nu pun în pericol fermierii, în sensul obligării lor să reducă prețurile, deoarece modelul plafonării ada­osului comercial e complet diferit de meca­nismul „discount-ului”. Modelul actual protejează fer-mierii și, de această dată, se acțio­nează doar pe lanțul de la pro­ce­sator și comercianți, nu asupra fermierilor. For­­ța­rea fer­mierului de a vinde mai ieftin pro­dusele sale nu ar ajuta cu nimic, nici pro­cesatorii, nici re­tailerii, pentru că a­ceștia ar trebuie să aplice același adaos maxim permis. Dim­potrivă ar avea de pierdut, pentru că a­daosul maxim se va raporta la o bază mai mică. În același timp, procesatorii nu vor putea nici să crească artificial prețul de fabricație, dacă nu cresc și prețul materiilor prime, de la fermier.
Între 60% și 90% din majorările de prețuri care îi afectează în mod direct pe cetățeni vin din creșterea prețurilor la alimente. Energia și alimentele sunt bunuri indispensabile, iar din aceste motiv creșterile de prețuri la aceste produse îi afectează cel mai puternic pe cei cu venituri mici și medii, care nu se pot lipsi de energie și de alimentele de bază.
După reglementarea prețurilor la energie și oprirea speculei la carburanți, prețurile la alimente reprezintă principala sursă a inflației din prezent. La alimente in­fla­ția este dublă față de cele­lalte bunuri și servicii.
Prin reducerea pre­țurilor la alimentele esențiale, bu­ge­tul fa­miliilor din România se va îmbunătății și, toto­­dată, rata inflației ar scădea, ținta fiind să se ajungă cât se poate de repede la o inflație cu o singură cifră. La fel de impor­tant este să avem în magazine mai multă mân­care produsă în România.

Ilie Toma,
deputat PSD Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura