Prins că a măsluit contorul de energie electrică

Un bărbat din localitatea Uricani tre­buie să plătească daune substanțiale după ce a fost prins că fura energie elec­trică din rețeaua de distribuție. Măsluise contorul de măsurare la cele două lo­cuințe ale sale.
Verificarea efectuată de angajații fur­nizorului de electricitate a scos la iveală că bărbatul din Uricani inversase faza și nulul contorului de măsurare a consumului. I-a fost adus la cunoștință acest lucru și s-a depus chiar și o plângere penală, dar pro­curorii au clasat dosarul. Individul pro­ce­dase la fel și la o altă proprietate deținută în Uricani. Furnizorul de electricitate a în­tocmit o notă de calcul a energiei es­ti­mate, stabilind că bărbatul a consumat ener­gie în valoare totală de 7.962,95 lei. Nemulțumit de faptul că trebuie să achite o sumă considerabilă, individul a cerut Ju­decătoriei Petroșani să constate inexis­tența dreptului de creanță pretins de fur­nizor, doar că solicitarea sa a fost respinsă de judecători întrucât sunt alte căi prin care putea contesta procesul verbal ori daunele stabilit în sarcina sa. ”Pe de altă parte, chiar trecând peste excepția inad­misibilității cererii, din conținutul acțiunii rezultă ca reclamantul solicită în esență, să se constate nevinovăția acestuia în ceea ce privește fapta de sustragere a energiei electrice. (…) Instanța civilă nu este legată de hotărârea definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal în ceea ce privește existența pre­ju­diciului ori a vinovăției autorului faptei ilicite, observă că în privință reclamantului s-a dispus o măsură de renunțare a ur­măririi penale confirmată de judecătorul de cameră preliminară, determinată de faptul ca nu a existat interes în urmărirea penală a acestuia și nu de împrejurarea că fapta nu a fost comisă. (…)
Săvârșirea faptei ilicite de către re­cla­mant, precum și existența raportului de cau­zalitate dintre fapta ilicită și pre­su­pusul prejudiciul cauzat pârâtelor, a fost dovedit în cauză”, au arătat magistrații. (M. Gânju)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.