FlashSport

Primul la start, primul pe podium

Ciprian Marinuţ

Deveanul Bogdan Juratoni (foto) (22 de ani), singurul boxer care va reprezenta România şi judeţul Hunedoara la Jocurile Olimpice de la Londra, va intra în ring în prima zi a competiţiei, sâmbătă, 28 iulie, fiind primul român care va concura la Olimpiada din această vară. Mama pugilistului devean, antrenoarea de atletism Cornelia Juratoni, îl va încuraja pe Bogdan de acasă, deoarece nu a avut puterea de a fi prezentă în sala unde va boxa fiul său.

Favorit trei, cu pretenţii de aur
Medaliat cu bronz la Campionatul Mondial de anul trecut, Bogdan Juratoni va fi al treilea cap de serie la tragerea la sorţi, dar antrenorul său, Gheorghe Napoleon, crede că deveanul poate câştiga finala. „Toată şmecheria e la tragerea la sorţi. Acolo se fac jocurile. Vor fi patru capi de serie şi Bogdan e favoritul trei, aşa că poate avea un culoar relativ accesibil“, a spus antrenorul de la Dinamo, care-l pregăteşte pe Bogdan de şapte ani. Tehnicianul a prezentat atuurile pugilistului şi adversarii mai periculoşi, dar s-a arătat convins că elevul său poate obţine medalia de aur. „Bogdan este tenace, ambiţios şi nu-i place să piardă. Se încălzeşte însă greu, se simte bine după ce face două-trei reprize. Tocmai de aceea, la Londra, o să iasă la încălzire cu mult timp înainte de a urca în ring. Să fie pregătit. Lovitura sa forte este upercutul de stânga. Aşa, l-a pus jos şi pe cubanez la Mondiale, cu el a terminat mulţi adversari. Cei mai puternici oponenţi de la categoria 75 de kilograme sunt ucraineanul Kitrov, japonezul Ryoto Murata şi un brazilian, Esquiva. Trebuie însă să fim atenţi la toate ţările ex-sovietice, la asiatici. Nu există adversari lejeri“, a precizat Gheorghe Napoleon.
Bogdan va intra în ring sâmbătă, 28 iulie, în prima zi a jocurilor Olimpice, în etapa 32-imilor de finală. Runda 16-imilor este programată în 2 august, cea a sferturilor în 6 august, iar semifinalele şi finala vor avea loc în 10 şi 11 august.

Hotărât să intre în istorie
Au trecut 56 de ani de la ultima medalie olimpică de aur cucerită de vreun boxer român la Jocurile Olimpice (Nicolae Linca, Melbourne, 1956), iar Bogdan Juratoni vrea să pună punct acestei perioade de secetă. „Vreau să iau al doilea aur la Olimpiadă din istoria României. Sper să rămână doar 56 de ani şi să nu mai treacă alţii, fără ca România să aibă un al doilea aur olimpic. Numai să ajungi la Olimpiadă şi trebuie să te antrenezi din greu. Să mai iei şi locul unu, trebuie ceva în plus“, a declarat Bogdan Juratoni.

Susţinut doar de la distanţă
Cornelia Juratoni, mama pugilistului, este antrenoare de atletism la CNS CSS „Cetate“ Deva, şi nu a avut puterea să fie în sală alături de fiul său, deoarece este prea emotivă. „Am vorbit cu el înainte de plecarea spre Londra şi i-am urat multă baftă. Nu i-am spus nimic altceva, pentru că sunt sigură că va face maximum posibil ca să câştige medalia la care visează. Nu e nimeni din familie alături de el la Londra, pentru că şi dacă ne-ar fi cumpărat bilete, nu am fi avut puterea să fim în sală să-l vedem. O să-l urmărim de acasă, la televizor. Dar eu mă uit doar la reluare, după ce aflu de la tatăl său că a câştigat, deoarece dacă mă uit în direct, pulsul îmi creşte foarte tare“, a spus Cornelia Juratoni. Aceasta a precizat că Bogdan s-a născut la Alba Iulia, deşi ea şi soţul locuiau şi atunci la Deva. „Bogdan s-a născut la Alba Iulia, aşa cum apare pe site-ul oficial al Olimpiadei, şi nu la Deva, cum au spus mulţi. Pe atunci, noi locuiam la Deva, dar am plecat în vizită la mama mea la ţară şi atunci m-au apucat durerile şi am născut la Alba Iulia“, a precizat mama sportivului, care ieri, zugrăvea, probabil pentru a mai reduce intensitatea emoţiilor.
Rezultatele de la Campionatul Mondial 2011: victorie în turul I cu Matej Dujic (Croaţia)) 28-11; victorie în turul II cu Tibor Varga (Slovakia) 12-2; victorie în optimile de finală cu campionul olimpic Emilio Correa (Cuba) 26-24; victorie în sferturile de finală cu Andranik Hakobyan (Armenia) 21-17; eşec în semifinale cu ucraineanul Evhen Khytrov, devenit campion mondial.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.