Primul discurs de şef de stat

Cred că ieri am asistat la primul discurs de şef de stat român de după 1989.
Mulţi ne amintim de discursurile lui Ceauşescu – interminabile, agramate, cu un limbaj de lemn înfiorător, care trasmiteau mesaje doar pentru iniţiaţi, mesaje care necesitau nu înţelegere, ci decodificare.
Ion Iliescu nu a reuşit nici el să scape de clişee. Pseudo-limbajul de lemn şi-a făcut din nou apariţia, sub forma acelor „meandre ale concretului”, care au făcut deliciul postdecembriştilor.
Nu ştiu dacă e de bine sau de rău, dar nu reuşesc să-mi aduc aminte de mesajele lui Emil Constantinescu. El are cel puţin un merit – acela că a demonstrat că tranziţia paşnică poate avea loc.
La Băsescu, e simplu. Începe grav, apoi alunecă în băşcălie şi e foarte vindicativ.
Regele Mihai însă – sau cel care a scris Discursul Regelui, şi care merită nota 10 – a ştiut însă ce înseamnă un mesaj public şi l-a construit după toate regulile artei, astfel că el a devenit, în opinia mea, primul mesaj autentic democratic de după 1989, al unui şef de stat.
Componenta mesaj – direcţionat spre naţiune, cerând unitate şi solidaritate, ceea ce românilor nu li s-a mai cerut de foarte mult timp, ba chiar dimpotrivă, dezbinarea directă sau indirectă este subînţeleasă în acţiunea politică de vârf din România zilelor noastre.
Discurs politic – ambalat impecabil din punct de vedere diplomatic, discursul regelui a punctat categoric la capitolul claritatea mesajului. Libertatea e preţioasă, ea trebuie să fie condiţie sine-qua-non a democraţiei. Democraţie rezultată din respectarea legilor şi a instituţiilor statului de drept şi nu poleială pentru ascunderea cultului personalităţii.
Componentă simbolică – paradigmă inversată, prin acea parabolă cu ţara, împrumutată de la copiii noştri.
Lungime potrivită – poate chiar puţin mai scurt decât era permis. Mai bine să ne pară rău că a fost prea scurt, decât să ne plângem că nu se mai termină odată…
Este clar că Regele Mihai are asigurat locul în istorie. Un loc cu preponderenţă pozitiv. Cum vor intra în istorie preşedinţii postdecembrişti? Peste 50 de ani, cine şi în ce context îşi va aminti de ei?

8 comentarii la „Primul discurs de şef de stat

 • 26 octombrie 2011 la 8:10
  Legătură permanentă

  Da!!! De trei ori da !!! Discurs de nota 10, avind in vedere venerabila virsta a celui care a rostit-o si bineinteles nivelul auditoriul caruia i s-a adresat(adica populatia tarii cuprinsa intre 3 si 10 ani).
  Pentru ca in circa 800 si ceva de cuvinte, nu poti decit sa spui ca nu e alba, ci e neagra. Nu e bine , ca e rau . Daca nu sunteti cuminti , vine „Bau Bau” si va papa. Apoi cel mai celebru ca politica are doua taisuri,adica celebra asemanare cu sabia.!!!
  Asa ca „tovarasa educatoare” care a conceput textul „istoricei declaratii” si-a facut datoria. Nu a depasit nici timpul, pentru ca stie, ca la acest nivel ,orice activitate educativa, nu trebuie sa depaseasca timpul de 10-15 minute si bagajul de citeva sute de cuvinte.
  Cit priveste incheierea care trebuie inscrisa in istorie, dupa celebra definitie a tarii, a lui Stefan cel Mare,” Componentă simbolică – paradigmă inversată, prin acea parabolă cu ţara, împrumutată de la copiii noştri” este deosebit de subtila si a inteles-o din prima, marea majoritate a unui popor, din pacate, agramat si semianalfabet!
  S-auzimn si de mai bine!

 • 26 octombrie 2011 la 8:45
  Legătură permanentă

  Au sarit toti pupincuristi ,din presa cu laude adresate fostului rege Mihai,dar trec sub tacere ca fostul rege a colaborat cu legionari participand imbracat in uniforma legionara,la unele mitinguri ale legionarilor , tot el a semnat decretul prin care era infintat statul national -legionar,apoi a ajutat la instaurarea regimului comunist ,prin recunoasterea alegerilor fraudate din 19 noiembrie 1946 ,chiar daca Iuliu Maniu si C.I.C. Bratianu, au cerut regelui sa denunte alegerile ,la 1 decembrie 1946 regele a citit mesajul tronului in noul parlament , validand astfel parlamentul ,Maniu a fost arestat in urma inscenari de la Tamadau ,si condamnat la inchisoare pe viata ,regele nu la gratiat ,si C.I.C Bratianu a fost inchis,a refuzat gratierea generalului E. Leoveanu comandatul corpului 6 a armatei romane ,cel care a eliberat orasul Carei si condamnat la inchisoare de comunisti , prin actul de la 23 august 1944, pus la cale de PCR si rege ,si nesemnarea unui armistitiu cu URSS,care a fost semnat doar in 12 septembrie 1944,in acest timp 170000 de militari romani au fost facuti prizoneri de armata rosie sovietica ,si trimis in lagare in Siberia ,mii de militari au murit in acest prizonerat ,de asemena armata soviatica a jefuit si scos din tara bunuri in valoare de 2 miliarde dolari, pentru aceste fapte a fost decorat de Stalin cu ordinul Pobeda cu diamante ,in 6 iulie 1945 ocazia cu care a avut loc un banchet fastuos in Sala Tronului din palatul regal , unde au participat sovietici si apropiati casei regale ,de asemenea a primit cadou de la Stalin doua avioane U 2, cu acozia vizitei din Anglia din 1947 a scos din tara un numar de 42 de tablouri de mare valoare ,de asemenea si safirul reginei Maria ,al treilea din lume de 478 de karate ,care a fost vandut in America pentru suma de 1,5 milioane dolari,nu mai comentez desptre trenul regal si ce continea el, chiar tatal sau regele Carol la acuzat ca a vandut colecti de timbre foarte valoroase ,cand au fost aduse ramasitele lui Carol in 13 02 2003 la Curtea de Arges , Mihai nici nu a fost prezent cu toate ca se afla in Bucuresti ,dupa ce a venit in tara lui Mihai iau fost retrocedate, patru palate cu un total de 450 camere,trei imobile in Bucuresti, cabane si cantoane in Azuga si Predeal,20000 hectare de padure,terenuri in Sinaia ,Bucuresti ,si zeci de km de drumuri forestiere ,se stie ca Mihai nu a platit niciodata impozite pentru acestea prezentati domnule Gruian istoria adevarate a lui Mihai cu bune si rele ,eu cu toate ca nu sunt monarhist ii urez la multi ani si sanatate fostului rege care a implinit 90 de ani

 • 26 octombrie 2011 la 9:08
  Legătură permanentă

  Exact, ce mama dracu de discurs a avut hodorogitu asta? De ce nu a fost sef de stat din 44 in 47 cand peste 200 de mii de soldati romani au fost luati prizonieri si dusi in URSS in lagarele din Siberia? Ce sef de stat? Ce om politic? Un las si un tradator!! Si de aceasta data poporul roman si-a aratat adevarata fata:las, perfid, servil, gata sa pupe orice laba. Lichelele de Ponta, Antonescu, tariceanu (tigani si greci) le convine ca sleata de straini de tara sa revina la putere. Iar dumneata d-le ziarist, esti la fel: SERVIL SI LAS!

 • 26 octombrie 2011 la 9:47
  Legătură permanentă

  Componenta mesaj – direcţionat spre naţiune
  Discurs politic – ambalat impecabil din punct de vedere diplomatic,
  Componentă simbolică – paradigmă inversată.
  Bla, bla, bla. Domnu ziarist, dumneata ai citit ce-ai scris? Ai impresia ca rablagitu asta mai stie ceva de componente simbolice si paradigme inversate? hahaha. La asta i-a trebuit traducere ca sa intelegem si noi ce molfaia si dumneta il puoi apsat si umed direct in centrul ratiunii lui…hahaha. in centru ala maro. Imi este rusine sa vad ca poporul roma este las si tradator, lingau si slugarnic.
  Cine il vrea pe rege (cica, rege…mai bine nebun sau tura)??? Ponta – un tigan, Antonescu – un lipovean, Tariceanu – un grecotei, Voiculescu – un turnator la securitate care si-a insusit banii fostei securitati recte Dunarea company. Asa ca , domnu ziarisdt, ne lesi???Paradigma inversat…puahhhh….ma faci sa-mi vars matele de scarba. Apropro, ai si tu un loc asigurat in istoria ziaristilor lingai. Pe bune, nu fi ingrijorat, conduci detasat!

 • 26 octombrie 2011 la 10:04
  Legătură permanentă

  Intradevar, discursul casei regale, rostit de rege in parlament, nu s-a adresat iubitorilor de manele si botezuri tiganesti sau ale nepotilor nelegitimi a regelui Carol. A fost adresat celor care au un nivel acceptabil de educatie pentru functiile vremelnice pe care le detin. Deci nu avea cum sa fie inteles nici de comentacii de mai sus.

 • 26 octombrie 2011 la 12:20
  Legătură permanentă

  ati vazut dovada ca psd-ul a spus celui care se declara rege neoficial ,ce este al tau este si al nostru ,ia furat medalia din mana ,dupa ce ia dat-o .

 • 26 octombrie 2011 la 15:56
  Legătură permanentă

  Bai nea…nici nu stiu cum te cheama dar cred ca te pot numi LINGAU DE CURTE, Pupator de cururi regale, Purtator de Tucale, Limba catifelata etc etc etc. Ai copii? Te vezi cu ei? Ce le spui dupa mestesugirile astea din limba? Stii, chestia aia cu lungimea potrivita cred ca ti se potriveste mai ziarist tucalar. Ai lungimea de limba numa numa potrivita sa intre in ochiul maro si sa gadile acolo ce trebuie gadilat. SA-TI FIE RUSINE!

 • 26 octombrie 2011 la 20:30
  Legătură permanentă

  Gruiene, esti penibil. Al doilea discurs probabil este a lui Molot pe care il lingi in c.r, care te plateste ca consilier si ca aruncator de laturi.
  Sa iti fie rusine, da-ti demisia de consilier a Tov. Molot si ramai ziarist si atunci iti respectam opinia

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.