Primii purcei din rasa Bazna, livraţi la Veţel: Programul lui Daea prinde contur şi la noi în judeţ

8 martie 2018 | 3 Comentarii | Publicat in: Comunitate, Flash

Natalia Bumbac

Programul Guvernului de susţinere a crescătorilor de purcei din rasele româneşti Mangaliţa şi Bazna prinde contur la noi în judeţ. Ieri, a avut loc prima livrare de purcei către primul fermier înscris în program, Cristinel Toader, din Veţel. În ocolul hunedoreanului au ajuns patru exemplare de pui de purcel din rasa Bazna (vezi foto).
„Sunt primul beneficiar al programului din judeţ. Nu am mai avut purcei din rasele tradiţionale, am avut doar din rasa Marele Alb. Am optat pentru Bazna pentru că, din câte am înţeles, are un spor mediu zilnic mai mare şi carnea acestor purcei este mai căutată de procesatori”, ne-a declarat Cristinel Toader. Pentru a putea primi aceşti purcei, Cristinel Toader a trebuit să semneze două contracte, unul cu furnizorul de purcei şi al doilea cu un procesator de carne, aşa cum este structurat programul guvernamental. Alţi peste 100 de hunedoreni s-au înscris în program ca şi crescători şi aşteaptă să le fie livraţi purceii.
„Sunt peste 100 de crescători de porci din judeţ care au optat pentru creşterea exemplarelor din rasele Bazna şi Mangaliţa. Ca să funcţioneze programul trebuie să fie cel puţin trei elemente: furnizorii de purcei, crescătorii şi procesatorii. Avem înscrişi nouă furnizori, 102 crescători şi patru procesatori de carne. Cel care livrează purceii primeşte câte 250 de lei pe fiecare exemplar. Crescătorul este obligat să crească purcelul până la 130 de kilograme şi să-l dea procesatorului care-i dă 11 lei pe kilogram. De aici, toată lumea câştigă. Furnizorul îşi vinde purceii, primeşte banii şi are siguranţa că are piaţa asigurată pe perioada derulării programului. Crescătorul îşi foloseşte produsele cerealiere din gospodărie, le dă plus valoare şi primeşte 11 lei pe kilogram, iar procesatorul ştie că scoate produse de calitate, obţinute din cele două rase de porci româneşti cu procent de colesterol scăzut. Bineînţeles, şi consumatorul final are de câştigat pentru că găseşte în comerţ produse naturale şi gustoase”, a explicat Călin Marian, directorul Direcţiei de Agricultură Judeţeană Hunedoara.
La livrarea purceilor de la Veţel a participat şi Ionuţ Diaconeasa, consilier al ministrului Agriculturii. Acesta a spus că în următoarele luni vor fi livraţi următorii purcei către crescătorii din judeţ înscrişi în program, de la care se aşteaptă rezultate foarte pozitive.
Programul are o durată de doi ani cu posibilitate de prelungire până la opt ani de zile. Înscrierile au început în 16 ianuarie şi se vor încheia în 16 aprilie, fiind posibilă prelungirea perioadei din cauza numărului mare de doritori de a se înscrie în program.

Loading...

Comentarii (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Hunedorean spune:

  Si noi il cumparam cu 30 lei/kg ca-i “PRODUS IN ROMANIA”si cum sa-l vanda ieftin ca-i manopera scumpa la Bazna!

 2. Daea e porci! spune:

  Cei patru bazna, sunt in ordinea din cocina: Nistor, Bobora, Intotero si Molot.
  sa moara cine sa supara! Ii taiem ratul…ratanii dreacului!

 3. Gioni spune:

  Cine si-a batut joc de tine spunandu-ti ca ai umor?

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Bulina neagră 9.03.2018

Mircea Vasile Stancu, traficant de droguri

Dana Dan, noul preşedinte al ADI Deşeuri

Fostul secretar al judeţului, Dana Dan (foto), a fost desemnată preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare...

Bulina albă 9.03.2018

Cristian Fodor, interpret de muzică populară, din Deva

Închide