Actualitate

Primii pe tara la volumul pensiilor

Nicolle Ebner

În acest an, peste 10.000 de pensionari au depus cereri pentru a obţine bilete subvenţionate în staţiunile de tratament din ţară, însă, în primul trimestru, doar 344 de persoane s-au bucurat de acest beneficiu.

Bunicii vor să se trateze doar vara
Potrivit datelor furnizate de directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii Hunedoara (CJPH), Ionel Ciobanu, un procent de 50 la sută din cele 10.000 de cereri a fost onorat până la sfârşitul anului. Şi totuşi, în ciuda cererii mult mai mari decât a numărului de locuri de tratament existente, la sfârşitul anului rămân bilete nedistribuite, deoarece 90 la sută dintre pensionari vor să meargă în staţiuni doar vara. „Majoritatea pensionarilor transformă biletele de tratament în bilete de odihnă şi vor să meargă în staţiune doar pe perioada verii, când nepoţii sunt în vacanţe. De aceea, în primul trimestru avem un număr atât de mic de beneficiari, 344 din 10.000 de cereri”, spune directorul coordonator al CJPH. În acest an, odată cu creşterea valorii biletelor, numărul acestora a scăzut cu 500, în judeţul Hunedoara, faţă de anul anterior, menţionează sursa mai sus citată.

Zeci de mii de cereri de recalculare a pensiilor
Pe de altă parte, din punct de vedere al activităţii din cadrul instituţiei, la CJPH se înregistrează, anual, 50.000 de cereri, 30.000 dintre ele fiind legate strict de recalcularea pensiilor. Considerat unul dintre cele mai grele judeţe din punct de vedere al complexităţii dosarelor de pensionare (cele mai multe sporuri din cauza specificului industrial şi minier al judeţului), fluctuaţia ieşirilor şi intrărilor în pensie este de 10.000 de persoane/an. În plus, Hunedoara este judeţul cu cea mai mică medie a vârstei de pensionare din ţară (specific zonei monoindustriale), ceea ce înseamnă că pensia celor 146.000 de hunedoreni din această categorie trebuie recalculată anual. Din acest considerent, volumul total al pensiilor plătite hunedorenilor este cel mai mare din ţară, spun reprezentanţii CJPH.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.