Comunitate

Primii colindători la redacţia MESAGERUL HUNEDOREAN

04 CIMG2323

Nicolle Ebner

 Şi în acest an, primii colindători care au trecut pragul redacţiei noastre, anunţând, în cuvinte meşteşugite încă de acum sute de ani, Naşterea Domnului Iisus, au fost poliţiştii de la Transporturi Feroviare. Înalţi, tineri, mândri de uniformele care stăteau impecabil pe ei, colindătorii au reuşit să aducă cu ei, în redacţia MESAGERULUI HUNEDOREAN, spiritul sărbătorilor de iarnă.

Obiceiuri şi tradiţii
În urmă cu trei ani, comisarul şef Vasile Hriţac, şeful poliţiei TF din judeţul Hunedoara şi o bună parte dintre colegii săi, care nu erau „la datorie”, au pornit prima colindă pe la prieteni şi instituţiile judeţene. De atunci, conform obiceiului care iată, a devenit tradiţie, în fiecare an, în Ajun de Crăciun, corul poliţiştilor îşi începe colindul, făcând primul popas la redacţia MESAGERULUI HUNEDOREAN. „Mă bucur că dorinţa mea de a păstra vii tradiţiile noastre de Crăciun a fost împărtăşită şi de colegii mei, mai tineri, printre care se numără şi fiul meu. Sunt colegi din Simeria, Deva, Orăştie, care au învăţat repertoriul într-o săptămână, pentru că, în general, nu prea avem timp liber la dispoziţie”, povesteşte comisarul şef Vasile Hriţac, făcând cunoscută şi o altă faţă a poliţistului, cea a respectului pentru tradiţiile lăsate moştenire de înaintaşii noştri. Tot o tradiţie a devenit şi colindatul bătrânilor îngrijiţi la diferite centre din judeţ. „De multe ori, suntem noi mai impresionaţi de situaţia lor. Plâng ei, ascultând colinde, dar am văzut şi colegi de-ai mei care au trebuit să-şi întrerupă colindul din cauza lacrimilor. Întotdeauna le-am dus şi daruri, cumpărate din banii noştri, ca să le mai îndulcim puţin dorul de familia care i-a abandonat, uitând de ei printre străini”, mai spune şeful Poliţiei TF Hunedoara.
Colindătorii au gustat, cu modestie, din bunătăţile puse pe masă de şeful redacţiei, nu de alta, dar, mai aveau multe case de colindat şi multe gazde de anunţat că „S-a născut Mesia”. Ciocnind câte un pahar de vinars-conform obiceiurilor străbune-, ne-am urat să avem parte de tot binele din lume, şi noi, şi toţi cei din jurul nostru, şi să ne revedem la anul, mai veseli şi mai încrezători în ce va să vie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura