Primii colindători la redacţia MESAGERUL HUNEDOREAN

23 decembrie 2009 | Adauga un comentariu | Publicat in: Comunitate

04 CIMG2323

Nicolle Ebner

 Şi în acest an, primii colindători care au trecut pragul redacţiei noastre, anunţând, în cuvinte meşteşugite încă de acum sute de ani, Naşterea Domnului Iisus, au fost poliţiştii de la Transporturi Feroviare. Înalţi, tineri, mândri de uniformele care stăteau impecabil pe ei, colindătorii au reuşit să aducă cu ei, în redacţia MESAGERULUI HUNEDOREAN, spiritul sărbătorilor de iarnă.

Obiceiuri şi tradiţii
În urmă cu trei ani, comisarul şef Vasile Hriţac, şeful poliţiei TF din judeţul Hunedoara şi o bună parte dintre colegii săi, care nu erau „la datorie”, au pornit prima colindă pe la prieteni şi instituţiile judeţene. De atunci, conform obiceiului care iată, a devenit tradiţie, în fiecare an, în Ajun de Crăciun, corul poliţiştilor îşi începe colindul, făcând primul popas la redacţia MESAGERULUI HUNEDOREAN. „Mă bucur că dorinţa mea de a păstra vii tradiţiile noastre de Crăciun a fost împărtăşită şi de colegii mei, mai tineri, printre care se numără şi fiul meu. Sunt colegi din Simeria, Deva, Orăştie, care au învăţat repertoriul într-o săptămână, pentru că, în general, nu prea avem timp liber la dispoziţie”, povesteşte comisarul şef Vasile Hriţac, făcând cunoscută şi o altă faţă a poliţistului, cea a respectului pentru tradiţiile lăsate moştenire de înaintaşii noştri. Tot o tradiţie a devenit şi colindatul bătrânilor îngrijiţi la diferite centre din judeţ. „De multe ori, suntem noi mai impresionaţi de situaţia lor. Plâng ei, ascultând colinde, dar am văzut şi colegi de-ai mei care au trebuit să-şi întrerupă colindul din cauza lacrimilor. Întotdeauna le-am dus şi daruri, cumpărate din banii noştri, ca să le mai îndulcim puţin dorul de familia care i-a abandonat, uitând de ei printre străini”, mai spune şeful Poliţiei TF Hunedoara.
Colindătorii au gustat, cu modestie, din bunătăţile puse pe masă de şeful redacţiei, nu de alta, dar, mai aveau multe case de colindat şi multe gazde de anunţat că „S-a născut Mesia”. Ciocnind câte un pahar de vinars-conform obiceiurilor străbune-, ne-am urat să avem parte de tot binele din lume, şi noi, şi toţi cei din jurul nostru, şi să ne revedem la anul, mai veseli şi mai încrezători în ce va să vie.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Trenurile nu mai întârzie, şoselele nu se mai blochează…

Cu câteva zile în urmă, un prieten îmi atrăgea atenţia (amuzat şi nu prea...) de faptul că o măsură de...

De ce nu dispar taximetriştii „pirat” din Deva?

Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, a cerut poliţiştilor deveni să pună capăt taximetriei ilegale practicate în reşedinţa de judeţ. Edilul...

Crăciun de criză fără brad

Împodobirea bradului este una dintre cele mai frumoase tradiţii legate de Sărbătoarea Crăciunului. Cu două zile înainte de Naşterea Domnului,...

Închide