Primele sentinţe în procesul hoţilor de utilaje agricole

Cristina Ghenea

Cinci dintre hoţii judecaţi în dosarul utilajelor agricole furate din mai multe ţări din Uniunea Europeană şi-au primit, vineri, sentinţa. Pedepsele sunt cuprinse între un an de închisoare, cu suspendare, şi patru ani, cu executare.
Între un an cu suspendare şi patru cu executare
Este vorba despre cinci persoane, din cele 32 învinuite în acest dosar. Mai exact, sunt hoţii care şi-au recunoscut faptele în faţa judecătorilor. Astfel, Ioan Tăuşan şi Mihai Toma Jelea, judecaţi în stare de libertate pentru tăinuire, au fost condamnaţi la câte un an de închisoare, cu suspendare pe durata unui termen de încercare de trei ani. Iulian Iosif Băda, judecat în stare de arest, a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, însă va sta în spatele gratiilor timp de cinci ani şi patru luni, întrucât în 2008 a mai fost condamnat, într-un alt dosar, la doi ani de temniţă, cu suspendare. Cele mai grele pedepse le-au primit Daniel Cornel Irimia şi Florin Radu Liptak, ambii judecaţi, de asemenea, în stare de arest. Cei doi au fost condamnaţi la câte patru ani închisoare cu executare şi la doi ani de interzicere a unor drepturi, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat, furt calificat cu consecinţe deosebit de grave şi complicitate la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale.
Li s-au redus pedepsele   
Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, pentru că şi-au recunoscut faptele, cei cinci inculpaţi au avut pedepse de trei ori mai mici decât ar fi trebuit să primească în mod normal, potrivit Codului de Procedură Penală. Sentinţa nu este definitivă, iar dacă va fi atacată cu apel, dosarul va fi trimis, pentru soluţionare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Pentru ceilalţi 27 inculpaţi din dosar, judecata continuă, un nou termen fiind stabilit chiar pentru astăzi.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.