Primele sancţiuni pentru profesorul Alin Cioară

Nicoleta Popa

Alin Cioară (foto), profesorul de la Colegiul Naţional „Avram Iancu” din Brad, din cauza căruia se presupune că o elevă din clasa a X-a a respectivului liceu s-a spânzurat la începutul lunii ianuarie, a fost sancţionat de Consiliul Profesoral al instituţiei de învăţământ.

Avea un comportament nepotrivit

Comisia de anchetă disciplinară, formată din profesori de la liceul respectiv a prezentat ieri concluziile la care a ajuns, după o lună de anchetă, cu privire la profesorul Alin Cioară. Aceştia au constatat că dascălul a avut un comportament nepotrivit în relaţia cu eleva decedată, incompatibil cu profesia de educator.

Potrivit raportului de anchetă, Cioară este vinovat, pentru că nu a luat nici o atitudine în ceea ce priveşte comportamentul fetei, care nu era conform cu statutul de elev, ba mai mult, acesta i-a făcut chiar cadouri, în repetate rânduri. S-a constatat, de asemenea, lipsa unei atitudini ferme din partea profesorului, care a dus la perpetuarea comportamentului nepotrivit al acesteia. Şi faptul că în timpul liber, dascălul obişnuia să consume alcool a fost sancţionat de către colegii săi, deoarece, se precizează în raportul respectiv, acţiunile acestuia întreprinse în afara şcolii afectează prestigiul colegiului şi statutul de dascăl.

S-a declarat nevinovat

În nota pe care a redactat-o şi a înaintat-o comisiei de anchetă, Alin Cioară s-a declarat nevinovat de moartea Lorenei Hurdea. Consiliul Profesoral a hotărât sancţionarea profesorului Alin Cioară, potrivit Legii nr. 128, privind Statutul Personalului Didactic, cu suspendarea, pe o perioadă de până la trei ani, a dreptului de a se înscrie la vreun concurs pentru a ocupa funcţii didactice, sau de conducere, îndrumare şi control. Directorul unităţii şcolare respective urmează ca în următoarele zile să emită decizii în acest sens”, a declarat Ioan Jurchelea, inspector şcolar general adjunct.

Contract de muncă suspendat

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar General Hunedoara au mai luat decizia suspendării contractului individual de muncă al dascălului, cel puţin până când Parchetul va finaliza ancheta în acest caz. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara efectuează cercetări pentru a stabili dacă Alin Cioară este sau nu vinovat de moartea Lorenei Hurdea. Acesta este cercetat pentru determinare sau înlesnire a sinuciderii.

Şi-a prelungit concediul medical

Profesorul de matematică este în continuare în concediu medical. El nu s-a mai prezentat la şcoală de când s-a produs această tragedie. Colegii Lorenei spun că nici nu îşi mai doresc ca acesta să se întoarcă la catedră, considerându-l vinovat pentru moartea fetei lor.

Hurdea Lorena a fost găsită spânzurată în 9 ianuarie, într-o pădure de la marginea municipiului Brad. Părinţii acesteia spun că dascălul de matematică este vinovat pentru moartea ei. Adolescenta de 16 ani a lăsat un bilet pe care scria „Alin vă va da toate explicaţiile”.

One thought on “Primele sancţiuni pentru profesorul Alin Cioară

 • 12 februarie 2010 la 15:47
  Permalink

  Prof.Cioara Alin nu merita masuri atat de drastice. consider ca nu trebuie sanctionat asa de dur pt comportamentul sau cu eleva decedata. a incercat sa o indeparteze, a vorbit cu parintii, cu diriginta si de ce el trebuie sa suporte tot calvarul asta???pt ca a luat decizia in final de a pune punct fanteziilor fetei? majoritatea informatiilor difuzate de presa sunt neadevaruri. l-ati ponegrit ca sa iasa stirea. lasati-i pe cei acreditati sa il judece si asteptati o decizie finala, apoi publicati daca e necesar!
  pe Domnul Alin il cunosc foarte bine si stiu ca nu e vinovat, doar niste circumstante nefericite l-au adus in ipostaza asta. a fost mereu dedicat activitatii profesorale, iar problemele de sanatate l-au impiedicat sa fie un dascal desavarsit. nu e un betiv mizerabil de colt de strada cum il faceti sa para, e un om bolnav de alcoolism care se lupta sa supravietuiasca intr-o lume infecta, care nu il intelege si il marginalizeaza. nu contest o usoara urma de vinovatie in relatia cu eleva , dar a cazut victima, tocmai din slabiciunea-i caracteristica.
  voi, cei din presa l-ati acuzat din toate unghiurile posibile. a trecut o luna si nu va opriti cu acest subiect. rusine presei!
  nu mai vituperati acest om, lasati-l in pace!!! daca intr-adevar e vinovat, va suporta consecintele faptelor sale si atat.
  prietenii adevarati sunt alaturi de el neconditionat si il sustin!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.