Primele minerilor, sub semnul întrebării

29 iulie 2009 | 2 Comentarii | Publicat in: Comunitate

Dana Istudor

Directorul general al Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani negociază, la Bucureşti, o creştere la preţul pe tona de huilă livrată termocentralelor, astfel încât, CNH să se echilibreze financiar. De rezultatul acestor negocieri depinde într-o oarecare măsură şi prima de care ortacii din Vale vor beneficia pe 6 august, de Ziua Minerului, recunosc sindicatele.

Datorii peste datorii
Potrivit liderului Ligii Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, astăzi, la CNH au loc negocieri între administraţie şi sindicalişti, cu privire la un nou contract colectiv de muncă pentru acest an, cât şi pentru stabilirea valorii bonificaţiilor pe care ortacii le vor primi pe 6 august. Zoltan Lacataş, preşedintele LSMVJ, spune că nu concepe ca mineri să nu li se acorde în acest an prime de ziua lor, iar Compania, chiar dacă este afectată de criză, poate găsi o soluţie pentru a respecta prevederile contractului colectiv de muncă aflat în vigoare şi care prevede de Ziua Minerului o sumă de 450 de lei, drept primă. „Cred că putem ajunge la o concluzie în perioada imediat următoare. Mâine (n.r.-astăzi) am fost convocaţi de către administraţia CNH la discuţii în ceea ce priveşte încheierea unui nou contract colectiv de muncă, deoarece acesta expiră la 1 august 2009. Dorim să nu ne dezamăgim salariaţii şi eu consider că în actuala conjunctură, putem găsi o soluţie destul de elegantă de a concretiza şi adaosurile  salariale”, a declarat Zoltan Lacataş. Pe de altă parte, situaţia economică a Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani este foarte grea, deoarece ea are de recuperat creanţe de circa 200 de miliarde de lei vechi de la contractanţi şi are, la rândul ei, datorii de circa 700 de miliarde de lei vechi.

Loading...

Comentarii (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Vasile spune:

    Vrem prema si toate drepturile sa ramana la noul Contract Colectiv de Munca ca altfel murim de foame intr-o Vale a Jiului saraca si fara teren agricol.

  2. Ion spune:

    Daca ne iau bucatica de paine de la gura Guvernanti,CNH si prefacuti lideri de sindicat atunci cred ca vor fi miscari sociale nu numai noi mineri toti din Valea Jiului femei si copii.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Băut, pe moped

În comuna Baru, conducătorul unui moped, Adrian B., de 42 de ani, din localitate, fără curs de legislaţie şi având...

Suplinitorii necalificaţi vor rămâne pe drumuri

Ministerul Educaţiei a somat inspectoratele şcolare să procedeze la reducerea a aproximativ 20.000 de posturi didactice de predare. În judeţul...

Razii în gãri şi trenuri

Ofiţerii Poliţiei Transporturi, împreună cu reprezentanţi ai CFR şi jandarmi, au efectuat, în perioada 24-27 iulie, peste 500 de controale...

Închide