Primarul municipiului Deva i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului Energiei. Florin Oancea solicită ca tot cărbunele extras de mineri să fie dat Termocentralei Mintia

Sorina Popa

Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a mers mai departe cu problema agentului termic pentru oraş şi i-a scris ministrului Energiei, Virgil Popescu. Pentru că nici directorul general, Samuel Dioane şi nici administratorul special al CEH, Cristian Roşu nu vor să demisioneze, edilul şef al reşedinţei de judeţ a trecut la planul 2, în speranţa că în scurt timp devenii vor avea din nou apă caldă la robinete şi căldură în case.
MESAGERUL HUNEDOREAN vă prezintă imtegral scrisoarea edilului şef.

“Către Ministerul Energiei
Domnului Ministru al Energiei, Virgil Popescu
Domnule Ministru,

Doresc să vă aduc la cunoştinţă situaţia deo­sebită cu care peste 22.000 de cetăţeni ai Devei se confruntă: lipsa încălzirii şi apei calde din apartamentele, creşele, grădiniţele, şcolile şi instituţiile racordate la sistemul centralizat de distribuire a energiei termice.
Energia termică în sistemul centralizat este (era) asigurată de Termocentrala Mintia. În luna februarie a.c., Termocentrala Mintia a func­ţionat doar 18 zile din 28, iar din data de 4 mar­tie a.c. până în prezent, Termocentrala Mintia nu mai funcţionează, din lipsă de cărbune.
După încetarea grevei minerilor din Valea Jiului şi reluarea extracţiei de huilă, con­du­ce­rea Complexului Energetic Hunedoara a luat decizia discreţionară de a direcţiona întreaga can­titate de cărbune extrasă zilnic spre Ter­mo­centrala Paroşeni, lăsând, astfel, Termo­cen­trala Mintia fără niciun gram de cărbune şi, în con­secinţă, mai mult de o treime dintre lo­cuitorii Devei fără încălzire şi apă caldă, în con­diţiile în care temperaturile au coborât, frec­vent, sub 0 grade C.
Creşele, grădiniţele şi şcolile au fost închise (elevii desfăşoară cursurile doar online) iar în apartamente este frig.
Menţionez că Termocentrala Paroşeni nu pro­duce agent termic secundar, ci doar ener­gie electrică, deci confortul termic al locui­torilor Văii Jiului nu depinde de funcţionarea Ter­mocentralei Paroşeni. Pe când căldura de­venilor racordaţi la sistemul centralizat de­pinde total de funcţionarea Termocentralei Mintia.
De aceea vă rog, domnule Ministru, să dis­puneţi conducerii Complexului Energetic Hu­ne­doara direcţionarea întregii cantităţi de huilă extrasă zilnic din Valea Jiului către Ter­mo­centrala Mintia, pentru ca aceasta să îşi poa­tă relua funcţionarea.
Vă rog să ne ajutaţi să trecem peste această perioadă dificilă în care, pe lângă frigul din apar­tamente, lipsa apei calde în condiţii de pandemie ne-a adus într-o situaţie inac­ceptabilă.
Vă mulţumesc pentru înţe­legere!
Noi, devenii, aştep­tăm răspunsul dum­nea­­voastră favorabil.
Cu deosebită stimă,

Nicolae-Florin Oancea
Primarul Municipiului Deva”

 

7 comentarii la „Primarul municipiului Deva i-a trimis o scrisoare deschisă ministrului Energiei. Florin Oancea solicită ca tot cărbunele extras de mineri să fie dat Termocentralei Mintia

 • 18 martie 2021 la 8:03
  Permalink

  Tovarasu (gargara)primar. Administratorul special si-a dat demisia inca din data de 19 februarie, in urma protestelor minerilor. Se pare ca PNL Hunedoara, nu a fost de acord cu aceasta demisie. De ce?

  https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24617582-protestele-minerilor-din-valea-jiului-administratorul-special-complexului-energetic-hunedoara-demisionat.htm

  Lasati vrajeala.

 • 18 martie 2021 la 9:44
  Permalink

  Dragi deveni, nu vă țin de cald iluminatul arhitectural, numeroasele jardiniere și coșurile de gunoi artizanale ? Stimabilul primar Oancea așa credea ! ,,I LOVE DEVA” !

 • 18 martie 2021 la 10:37
  Permalink

  să ti fie rusine, înghetăm in casa , un nou mandat nu mai apuci

 • 18 martie 2021 la 10:39
  Permalink

  să ti fie rusine, înghetăm in casa , un nou mandat nu mai apuci

 • 18 martie 2021 la 11:10
  Permalink

  L-ați votat, ca de altfel și pe cei care conduc țara, asta meritați. Nu văd în stradă oameni nemulțumiți care să-și strige necazurile. Praful și pulberea să se aleagă!

 • 18 martie 2021 la 13:35
  Permalink

  Oancea are grija sa sponzorizeze clubuo de c…t a puscariasului Perasifon.

 • 18 martie 2021 la 16:49
  Permalink

  Caragialesc!

  1) Cineva depune efort real să rezolve criza apei calde în Deva –
  2) Ca urmare, unii îi aruncă în faţă gunoi pentru tot felul de pretexte!

  Probabil adversari politici care beneficiază de centrale termice proprii!

  “FĂRĂ PATIMĂ ŞI URĂ,
  VREM APĂ CALDĂ ŞI CĂLDURĂ!”

  Nota ZECE cetăţenilor Deveni care au demostrat pe PI Day, Martie 14 2021!

  Lipsa căldurii și apei calde afectează indiferent de coloratura politică. O mizerie care ridică periculos riscul de îmbolnăvire, mai ales pe timp de pandemie.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare