ActualitateFlash

Primarul municipiului Brad a plecat în pelerinaj în Spania: Florin Cazacu, în drum spre Santiago de Compostela

Sorina Popa

Primarul Bradului, Florin Cazacu (foto în stânga), ne-a obişnuit de ani de zile cu modul inedit în care îşi trăieşte viaţa în afara primăriei. Într-o vară a ajuns pe toate vârfurile munţilor de peste 2.500 metri înălţime din ţară, în iulie anul trecut a reuşit să cucerească Vârful Mont Blanc, în urmă cu mai mulţi ani a asistat la festivalul de la Pamplona, unde se dă drumul la tauri pe străzi, a sărit cu paraşuta, a făcut scufundări.

O bucurie, această călătorie
Acum, s-a hotărât să parcurgă Camino de Santiago, împreună cu soţia şi un prieten, Vasile Alba (foto în dreapta). „Am citit în cartea lui Paulo Coelho, Jurnalul unui Mag, despre acest drum. Mi s-a părut interesant. Nu este vorba despre o performanţă fizică. Încerc să fac o călătorie inedită. Suntem în a treia zi (n.r. – ieri), deci la început. Nu vreau ca acest pelerinaj să fie un chin, ci o bucurie. Faptul că întâlneşti oameni de pe toate continentele aici, că poţi vorbi cu ei, povesteşti, vezi locuri noi şi, mai ales te regăseşti, mi se pare extraordinar. Este un drum al omului singur. Psihicul este foarte bun, iar cu voia lui Dumnezeu vom reuşi să ajungem la capătul pelerinajului cu bine. Am studiat mult traseul. Facem 20 de kilometri pe zi. Pornim dimineaţa, la ora 5 şi mergem până pe la ora 16. Totul facem în echipă, astfel avem un plus de energie. Călătoria este importantă, nu destinaţia”, a declarat primarul Florin Cazacu pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.
„Am estimat că putem parcurge drumul până la Santiago de Compostela în 35 de zile. A trebuit să-mi planific concediul, pentru că sunt multe zile, şi am luat hotărârea că în august e cel mai bine să abordăm traseul. Am plecat din Franţa, din localitatea Saint-Jean-Pied-de-Port, de la poalele Pirineilor”, a spus primarul Bradului.

Lasă în urmă tot ce e vechi
Pelerinii pot străbate orice porţiune doresc, fără o limită anume, cu orice mijloace de transport. Drumul este unul dificil, şi are o lungime de aproximativ 1.000 de kilometri. Dincolo de Santiago de Compostela se află Finisterre, capul stâncos al uscatului european, acolo unde mai demult se credea că se termină Pământul, înainte de descoperirea altor continente. Staţia-terminus Finisterre se află la nici 100 de kilometri de Santiago de Compostela, iar la încă 30 de kilometri este pitorescul sat pescăresc Muxia. Pelerinii merg până la Finisterre sau Muxia pentru a se bucura de pe marginea Europei, de măreţia Oceanului Atlantic – apa care desparte bătrânul continent de pământul cel nou. Comparaţia nu este întâmplătoare. Aşa şi pelerinii, după ce au străbătut acest drum, pot spune că au lăsat în urmă tot ce e vechi şi şi-au descoperit sufletul.
Punctul culminant al călătoriei iniţiatice este mormântul întâiului apostol martir al creştinătăţii, Sfântul Iacob, de la Santiago de Compostela.

El Credencial, paşaportul pelerinului
De 1.000 de ani, pelerini din toată lumea se adună în sudul Franţei pentru a pleca în călătoria vieţii lor. Unii pornesc din Saint-Jean-Pied-de-Port, mica aşezare de la poalele Pirineilor, o piatră de hotar între Franţa şi Spania.
Vechii celţi care au populat peninsula iberică spuneau că poteca merge pe sub Calea Lactee, astfel încât pelerinii să fie mereu călăuziţi de lumina aştrilor. Acesta este El Camino sau Drumul, cum i se mai spune simplu. Cărarea trasată de stele duce la mormântul Sfântului Iacob, apostolul lui Hristos care a dat numele aşezării Santiago de Compostela („Santiago“ provine din latinescul vulgar „Sanctu Iacobu“) – astfel că rutei de pelerinaj i se mai spune Drumul lui Iacob.
Simbolul pelerinajului este scoica, pe care pelerinii o primesc, ca distincţie onorifică, la terminarea călătoriei. Bugetul estimat pentru a parcurge drumul este de 1.000 de euro. Drumul este unul bine marcat.
La plecarea spre Santiago de Compostela, fiecare primeşte un paşaport, El Credencial del Peregrino, adică Paşaportul de pelerin. Acesta este un pliant pe care se pun ştampilele în locurile de cazare, biserică, restaurant.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura