Comunitate

Primarul Iulius Bedea: Construim prima creșă din Simeria

Primarul din Simeria, Iulius Bedea (foto), a declarat recent că în luna octombrie va fi semnat și contractul de lucrări pentru construcția creșei din oraș, ce va fi amplasată lângă parc (o investiție de peste 3.500.000 de euro).

Nu există așa ceva în oraș
Proiectul respectiv a fost depus la fi­nanțare în acest an de Primăria orașului Simeria, fiind acceptat de Compania Națională de Investiții (CNI) și fiind cuprins în lista sinteză la finanțare prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS), Subprogramul „Unități și Instituții de Învățământ de Stat”.
Astfel, orașul Simeria va avea o creșă cu 70 de locuri (7 grupe de co­pii). Va­loa­re pro­iec­tului se ridică la peste 17 mi­li­oa­ne lei (3.434.343 de euro).

Clădirile creșei vor fi eficiente ener­getic și cu consumuri de energie re­duse. Vor avea camere de joacă, dor­mi­toare, spălătorie proprie, bucătărie, sală funcţională, cabinet medical, spaţii ad­ministrative.
Spaţiile de joacă în aer liber vor fi ge­ne­roase, de cel puţin 10 metri pătraţi pen­tru fiecare copil, aşa cum prevede re­glementarea legală în vigoare. Aco­pe­rişul va putea fi folosit şi pentru a fi ame­na­jate spaţii verzi, terase înverzite, locuri de joacă sigure. Tot pe acoperiş se vor mon­ta panouri fotovoltaice pen­tru a asi­gura energia necesară şi va avea un aport de energie verde pentru func­ţio­na­re. Geamurile, uşile, pereţii şi podeaua vor fi bine izolate, construite cu cele mai noi tehnologii şi încălzirea, respectiv răcirea clădirii se va face prin pompe de căldură.
„Până astăzi, familiile din Simeria și satele aparținătoare care doresc să-și ducă la creșă copiii nu au nici o po­si­bi­li­tate, deoarece la ora actuală, Simeria nu are o creșă, iar în localitățile vecine (ex. Deva) se lovesc de numărul insuficient al acestor locuri destinate antepre­șco­larilor. Problema afectează și piața forței de muncă, dar și posibilitățile de evo­luție în carieră pentru tinerele mame, dacă sunt obligate să renunțe la locul de muncă pentru a-și putea crește copiii!
Le mulțumesc colegilor mei din Pri­mărie care au ales să facă parte din echipa mea și care au înțeles că putem să dezvoltăm și să modernizăm orașul Simeria doar dacă atragem cât mai multe fonduri extrabugetare (fonduri europene și fonduri guvernamentale)”, a spus Iulius Bedea, edilul șef al Simeriei. (A. Năstase)

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura