Actualitate

Expoziția „Geofolk”, culoare și frumusețe

Expoziția itinerantă ”Geofolk” sem­nată de fotograful Botond Dávid, lau­reat cu Premiul cetățeanului euro­pean, va ajunge la Deva cu prilejul Zi­le­lor Maghiare din județul Hunedoara ajunse la cea de-a XIV-a ediție.

Inedită
Este vorba despre o expoziție în aer liber care prezintă aproximativ 2.000 de fotografii despre costume populare pline de culoare și bogate în simboluri ale po­poa­relor lumii, în principal din Europa, dar și din Asia și America de Sud, fotograful parcurgând șaizeci de țări din Uruguay până în Indonezia și China. „În mod firesc, pre­domină costu­me­le popoarelor euro­pene, care sunt cele mai apropiate de noi atât din punct de vedere geografic, cât și cultural. Am investit 10 ani de muncă în aceste foto­grafii, la care am adăugat și do­cu­men­tație descriptivă. Scopul este de a crea o bază de date a costumelor po­poa­relor lumii care este deschisă pu­bli­cul larg. Diversitatea costumelor po­pu­lare, chiar și în cadrul unei singure țări, este fantastică”, a declarat fotograful.
„Expoziția de fotografii Geofolk vine să îmbogățească oferta culturală a Zilelor Maghiare din județul Hunedoara ajunse la ediția a XIV-a. Cultura unește oamenii și comunitățile. Orice privitor care va de­dica câteva minute expoziției de cos­tume populare va descoperi cu uimire atât deosebirile, dar și ase­mă­nările sur­prin­zătoare în culorile alese, în modelele broderiilor sau în compoziția elementelor de port popular. Aceste similitudini se re­gă­sesc chiar și în cazul comunităților despărțite de sute sau mii de kilometri. Colecția Geofolk este cu totul inedită și eu sunt convins că va fi o surpriză plăcută pentru toți devenii. De altfel, acest lucru l-am constatat personal văzând expoziția în centrul Clujului anul trecut sau în orașul Pécs, în Ungaria, chiar în aceste zile”, a afirmat, la rândul său, europarlamentarul Iuliu Winkler, liderul Organizației Jude­țe­ne Hunedoara a UDMR. (A.N.)