Primarul Florin Oancea: Devenii au plătit în 2020 peste 1,2 milioane de euro subvenţii pentru Termocentrala Mintia

Sorina Popa

MESAGERUL HUNEDOREAN a avut din nou dreptate! Aşa cum am informat în ediţia de ieri a cotidianului nostru, Termocentrala Mintia s-a oprit din nou, a nu ştim câta oară în ultimele şase luni, iar mii de deveni nu mai au apă caldă şi căldură. Mai mult, elevii fac cursuri online.
Printr-o adresă, conducerea Complexului Energetic Hunedoara a anunţat Primăria Deva şi Prefectura că din data de 5 martie 2021 se sistează furnizarea agentului termic în reşedinţa de judeţ. „Termocentrala Mintia va reporni de îndată ce va exista un stoc de căr­bune suficient pentru a asigura funcţio­narea continuă şi la parametri optimi”, se arată în adresa conducerii CEH.
L-am întrebat pe Florin Oancea (foto), pri­marul municipiului Deva, ce se va întâmpla de astăzi cu cei care nu au centrale termice de apartament?
„Toate facturile către Termocentrala Mintia sunt achitate. Am făcut tot ce a fost ome­neşte posibil şi legal. Am plătit toate facturile către Termocentrala Mintia. Numai în anul trecut, devenii au plătit peste 1,2 milioane de euro, subvenţii către termocentrală. Cu toate acestea, operatorul economic s-a oprit din nou din lipsa cărbunelui. Dacă din Valea Jiului se reuşea livrarea cărbunelui necesar, termocentrala Mintia ar fi a vut cu ce să func­ţioneze. Nu a fost aşa. Ce pot să fac? Situaţia este cunoscută de toată lumea. Devenii şi-au onorat obligaţiile către cei din Valea Jiului. Avem copii, bătrâni, care rămân acum fără apă caldă şi căldură. Am fost acuzat că am fost dur faţă de mineri. Îmi cer scuze, faţă de ei. Dar am spus un adevăr. Este o situaţie foarte complicată. Nu ştiu dacă va fi rezol­vată această problemă. Ni s-a spus că oprirea de acum este pentru o perioadă de o săptămână. Nu ştim, totuşi, cât va fi.
Toată lumea spune să rezolve primarul. Dar primarul nu e ca prim secretarul de mai demult. Nu am nici o responsabilitate în situaţia asta. Îi încurajez pe toţi devenii implicaţi să-şi achiziţioneze în rate centrale termice, ca să nu mai trecem prin aşa ceva. Afirm cu mâna pe inimă, că în numele devenilor ne-am achitat toate obligaţiile financiare. Nu numai noi avem, însă, obli­gaţii. Nu ţine de mine să rezolv situaţia, dar le garantez devenilor că în iarna viitoare vor avea căldură şi apă caldă. Să aibă încredere în mine”, a spus edilul şef al Devei, Florin Oan­cea, pentru MESAGERUL HUNEDOREAN.

5 comentarii la „Primarul Florin Oancea: Devenii au plătit în 2020 peste 1,2 milioane de euro subvenţii pentru Termocentrala Mintia

 • 5 martie 2021 la 12:06
  Permalink

  Primar Deva – PNL
  Dir. Special CNH – PNL
  Dir. Gen. CNH – PNL
  Dir. Gen. Mintia – PNL
  Ministerul energiei – PNL
  Prim-ministru – PNL
  Președinte – PNL
  Ce nu funcționează!?!

 • 5 martie 2021 la 13:26
  Permalink

  Ceea ce nu funcţionează acum în “Coşmarul Mintia” este Socialismul.

  Serviciul ‘Cald’ a funcţionat o săptălungă. Am fost foarte suspicios. Caloriferele erau peste măsură de fierbinţi; apa caldă in baie te opărea. Mi s-a părut foarte clar ca Mintia vroia să consume cărbunele la maximum… şi prin urmare să epuizeze stocul cât mai repede! Din păcate, la mijloc e un joc politic… “curat murdar”… vorba lui Nea Iancu Caragiale! Oare de ce nu se poate cumpăra cărbunele curat care se află in portul Constanţa? E chiar mai ieftin. Orice entitate de pe piaţa liberă este… liberă sa aleagă cele mai bune opţiuni.

  Aşa se “trăia” în ultimii ani ai lui Ceauşescu: Se oprea căldura, apa caldă, gazul natural, electricitatea, transportul public, alimentele erau pe raţii de supravieţuire minimă…

  Ironia crudă e că mulţi din fostele ţări comuniste vor o reîntoarcere la economia socialistă! Dacă sistemul era viabil, ar exista şi în ziua de azi. Dar unde este acel sistem “de vis”? “O tempora! O mores!”

 • 5 martie 2021 la 14:38
  Permalink

  Pentru Ion Saliu…
  Prietene, faptul că ai avut apă fierbinte se datorează parametrilori normali de livrarea agrntului termic din termocentrală, adică vreo 80 de grade Celsius raportat la temperatura exterioară de care se ține cont pentru încălzire !
  Pentru funcționare normală sînt necesare 1.400 tone cărbune pe zi ! Au venit doar 2.300…

 • 5 martie 2021 la 19:26
  Permalink

  Muieee oancea! Din cauza prostiei si marinimiei acestui papagal pnl.ist sufera populatia Devei! Decat acest”razboi”cu minerii,mai bine se preocupa sa aduca,carbunele din port! 1,2 milioane € sunt gulgute pnl!

 • 7 martie 2021 la 21:41
  Permalink

  Ce-ar fi dacă Primăria Deva sau asociațiile de locatari ar da în judecată termocentrala Mintia sau CEH? Există lege care impune asigurarea agentului termic pentru populație pe timpul sezonului rece. De unde vine cărbunele? Chiar nu e treaba primăriei! CEH să-și onoreze contractul!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare