Primarul din Ribiţa este tare supărat

Magdalena Şerban

Primarul din Ribiţa, Ioan Faur (foto), este supărat foc din pricina drumului forestier Ribicioara-Tomnatic, care îi dă mari bătăi de cap.

„Problema are rădăcini vechi de două decenii, de când drumul respectiv a fost clasificat ca drum forestier, subordonat Ocolului Silvic Baia de Criş. Pe teritoriul comunei noastre se află o porţiune de 7,5 km, din cei 14 km cât însumează toată lungimea drumului. Acesta afectează atât Ribiţa, cât şi comuna vecină, Bulzeştii de Sus. Totul pleacă de la transportul de masă lemnoasă. De multe ori, drumul este traversat chiar cu tir-uri prevăzute cu remorcă, deci nu se ţine cont absolut deloc de gabaritul normal, ceea ce a dus la deteriorarea lui. Transportatorii ne distrug inclusiv DC9, drum asfaltat ce trece prin centrul comunei, pentru că aici se ajunge la ieşirea din cel forestier. Podeţele sunt distruse, malurile apei, de asemenea. Există case în zonă şi oamenii se plâng, mai ales iarna, că nu se pot deplasa. Sunt bolnavi, vârsnici, există persoane care fac dializă, iar salvarea nu are cum să circule în condiţii normale. Cetăţenii ni se plâng nouă, pentru aceste probleme, dar avem mâinile legate. Nu putem face absolut nimic, pentru că drumul nu e al nostru, iar cei care sunt în măsură nu fac, pentru că nu le pasă. Alta ar fi situaţia cu administrarea şi întreţinerea lui, dacă ar trece în subordinea primăriei”, a declarat, supărat, Ioan Faur, primarul comunei Ribiţa.

Blocat în birocraţie
Hotărât să rezolve o dată pentru totdeauna necazurile, edilul a făcut numeroase adrese către Ocolul Silvic Baia de Criş, Direcţia Silvică Hunedoara şi Prefectura Hunedoara, pentru trecerea drumului din administrarea RNP-Romsilva, către domeniul public al comunei Ribiţa. Proiectul de hotărâre de guvern redactat în acest sens de Consiliul Judeţean Hunedoara şi Prefectura Hunedoara a fost blocat la Ministerul Finanţelor Publice, menţionându-se o serie de obiecţiuni. Unele dintre ele au fost rezolvate între timp, dar în picioare a rămas faptul că nu se poate face actul translativ de proprietate, deoarece nu există un extras de carte funciară. Blocat de aceste chichiţe birocratice, primarul Ioan Faur a mai trimis o adresă către Direcţia Silvică Hunedoara, prin care, amintind că începe iarna, le solicita să aibă în atenţie lucrările de deszăpezire, aplicarea de material antiderapant şi cele de întreţinere a drumului respectiv, în anotimpul rece. De asemenea, le solicita celor de la Direcţia Silvică, să-i oblige pe cei care exploatează masa lemnoasă din zonă, să execute transportul acesteia doar cu utilaje care să nu depăşească limita de greutate impusă de sectorul de drum dintre satele Ribicioara şi Ribiţa, respectiv DC9 şi DC9A. Dacă nici acum, nu se va face nimic, primarul este decis să apeleze la Poliţia Rutieră, ARR şi alte autorităţi ale statului, pentru a impune respectarea reglementărilor legale, menite să ajute în exploatarea şi conservarea drumurilor publice de pe teritoriul comunei Ribiţa.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.