Primarul din Bucureşci este pro minerit

04 Ghilean Mircea primar Bucuresci (2)Primarul din Bucureşci, Mircea Ghilean (foto), susţine că redeschiderea mineritului este vitală ca aerul, pentru comunitatea din zona Brad. Potrivit acestuia, faptul că guvernanţii nu ascultă vocea poporului, care a trăit pe seama locurilor de muncă din minerit, este un mare păcat. Spre exemplu, toţi cei din Ţara Zarandului, care au lucrat la Mina Barza, îţi pot confirma nevoia ca aurul să le ofere, din nou, şansa la o pâine zilnică.
Mitinguri cu orăşeni
„Când văd că ies la mitinguri oameni din Iaşi, să-şi exprime dezacordul pentru proiectul Roşia Montană, mă întreb ce ştiu ei despre minerit. Sau cei din Bucureşti, care nu au văzut decât metroul, în subteran, nu mine sau cariere. Deciziile guvernanţilor nu trebuie luate după ureche, pe baza părerii unora. Să vină să vadă cât de greu o ducem şi ce nivel de trai avem, fără locuri de muncă. Celui din Capitală îi convine că poate merge la un astfel de miting şi se alege cu nişte bani, dar noi ne chinuim cu îngrijitul vacilor, ca să luăm 2-3 lei pentru un litru de lapte. Am ajuns la o concluzie: toată lumea se pricepe la orice, în ziua de azi. Nimeni nu vrea să vadă însă, în ce hal se află comunităţile care au avut de suferit pe urma închiderii mineritului”, spune primarul din Bucureşci.
Adio sprijin local
Pe de altă parte, o companie româno-canadiană a încercat să resusciteze mineritul de la Barza, însă climatul politico-economic din România a avut grijă să-i taie orice avânt.  „Cei de la Samax s-au luptat pentru a redeschide mineritul în zona noastră, dar situaţia actuală e critică. Văzând ce decizii s-au luat pentru Roşia Montană, grupul acesta nu a mai accelerat lucrurile. Au rămas cumva suspendate, sunt într-un fel de conservare. Noi am avut, în trecut, un sprijin foarte mare din partea lor. Au contribuit la multe lucrări pentru comunitate. Colegii primari se plângeau că începe anul şcolar şi nu sunt puse la punct şcolile, în timp ce la noi erau gata zugrăvite şi pregătite pentru elevi. Vedeam cum alţii erau îngrijoraţi, iar eu eram un caz fericit, datorită acestui ajutor”, afirmă Mircea Ghilean.
Mii de locuri de muncă
Fost centru minier, comuna Bucureşci se află acum la limita de avarie în ceea ce priveşte locurile de muncă. Ca în orice regiune a ţării, acolo unde exploatarea minieră a devenit o amintire, localnicii se luptă să supravieţuiască, iar administraţia publică să aducă ceva investitori. „Eu tot am argumentat, avansând ideea că s-ar fi creat în jur la 6.000 de locuri de muncă, dacă s-ar fi redeschis mineritul la noi. Şi nu exagerez. Vă spun şi de ce: cei de la Samax nu puteau oferi, efectiv, mai mult de vreo 400-500 de locuri de muncă, însă, mai trebuie luate în calcul serviciile auxiliare, prestate de diverse firme. De exemplu, cele pentru cantină, transport, cabinete medicale etc”, mai declară primarul. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare