Primarul din Brănişca nu se lasă în voia crizei

Nicolle Ebner

Cum deschide Uniunea Europeană (UE) câte o linie de finanţare, hop şi primarii din judeţul Hunedoara sar să prindă oportunitatea. După ce au dat de gustul banilor europeni, dar şi de fundul sacului de la bugetul de stat, edilii şefi ai comunelor se dau peste cap ca să reducă din cheltuieli, astfel încât să le rămână cât mai mulţi bani pentru urgenţele comunităţilor.

Proiect pentru „energia verde”

În aşteptarea verdictului privind finanţarea proiectului depus pe măsura 3.2.2. primarul comunei Brănişca, Teodor Lazăr (foto), a început deja să caute firmă de consultanţă, care să-i realizeze proiectul şi să-i întocmească dosarul ce va fi depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, pentru obţinerea unei finanţări pe Axa Prioritară 4 – „Creşterea eficienţei energetice şi a securităţii furnizării, în contextul combaterii schimbărilor climatice”. „Acum, încercăm să depunem un proiect pe «energie verde». Vrem să montăm panouri solare la fiecare instituţie din comună, să le cuplăm atât la instalaţia electrică, precum şi la cea de apă, astfel încât să asigurăm nu numai energia electrică necesară, cât şi încălzirea clădirilor. Suntem doar la faza de căutare a unei firme de consultanţă specializată în acest domeniu şi încă nu ştiu ce variantă vom adopta pentru asigurarea iluminatului stradal, tot cu ajutorul «energiei verzi»”, spune primarul Teodor Lazăr.

În cazul în care proiectul va fi viabil, administraţia locală ar economisi, la bugetul local, în jur de 300-400.000 lei pe an. „Cu panourile solare aş rezolva 100 la sută problema iluminatului, care nu m-ar mai costa nici un ban, iar consumul de lemne pentru încălzire s-ar reduce la 20 la sută. Ar fi o economie considerabilă la bugetul local”, menţionează primarul comunei Brănişca.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare