ActualitatePolitica si administratie

Primarii, lămuriri cum să realizeze proiectele de rețele de gaz

Consiliul Județean Hunedoara a fost, ieri, gazda unei întâlniri între reprezentanții companiei de distribuție Delgaz Grid SA și primarii din județ care au în derulare proiecte privind înființarea sau extinderea rețelelor de gaze naturale.

Să fie date în exploatare
La invitația președintelui Laurențiu Nistor, au răspuns majoritatea primarilor din ju­dețul Hunedoara care au în implementare proiecte de alimentare cu gaze naturale a lo­calităților, finanțate prin Programul Ope­ra­țional Infrastructura Mare și Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”.
„Cu toții ne dorim să avem realizate aces­te obiective de investiții, iar rețelele să fie date în exploatare. Tocmai de aceea, am ho­tărât să avem această întâlnire pentru ca reprezentanții companiei de distribuție să vă poată lămuri în legătură cu etapele care tre­buie parcurse, dar și pentru a vă clarifica pro­blemele cu care vă confruntați”, a de­cla­rat președintele Laurențiu Nistor în des­chi­derea întâlnirii.
Primarii prezenți în sală, dar și repre­zentanții desemnați de aceștia au ridicat o serie de probleme punctuale cu care se con­fruntă în implementarea proiectelor. La rândul lor, reprezentanții companiei de dis­tribuție Delgaz Grid au făcut precizări im­por­tante legate de modul de realizarea a pro­iectelor și de optimizare ulterioară a re­țelelor pe fiecare dintre variantele de pro­iecte: înființare de rețele noi în zone ne­ra­cordate până acum la rețeaua de gaze na­tu­rale sau extinderea rețelelor de gaze natu­rale pe anumite străzi ori în anumite loca­lități componente ale unei unități admi­nis­trativ-teritoriale. Din start, aceștia au pre­ci­zat că înființarea și extinderea infrastructurii de alimentare cu gaze naturale se realizează în baza unei legislații specifice și complexe, total diferită față de cea aplicată în cazul realizării infrastructurii de alimentare cu apă sau infrastructurii rutiere.

Asocieri
În județul Hunedoara, prin Programul Ope­rațional Infrastructura Mare (POIM) sunt finanțate patru proiecte de dezvoltare a rețelelor inteligente de distribuție a ga­zelor naturale în municipiul Brad și în co­munele Crișcior, Ilia și Dobra (asociere), Baru, Sântămăria Orlea și Sălașu de Sus (asociere), Baia de Criș, Vața de Jos și Ribița (asociere).
Prin PNI „Anghel Saligny” sunt finanțate proiecte de înființare sau extindere a re­țelelor de alimentare cu gaz în comunele Certeju de Sus, Bretea Română, Gurasada, Burjuc și Zam (asociere), Brănișca, Hărău, Rapoltu Mare, Romos, Șoimuș, Teliucu Inferior, Totești și Vețel, precum și în orașele Aninoasa, Călan, Geoagiu, Hațeg, Lupeni, Petrila, Petroșani, Uricani și Vulcan.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura