Primarii de comună hunedoreni, vânaţi şi ei de escroci

5 aprilie 2015 | Adauga un comentariu | Publicat in: Actualitate

02 fraudeOana Mihnea

Valul de infracţiuni prin intermediul telefonului s-a răsfrânt şi asupra judeţului nostru. Câţiva primari de comună hunedoreni au primit şi ei telefoane de la persoane necunoscute, puse pe jecmăneală.
După cazul mediatizat în presă zilele trecute, când un primar din comuna Lunca-Banului, din judeţul Vaslui, a reclamat la poliţie că i-au dispărut de pe card 4.100 lei după ce a vorbit la telefon cu un bărbat, care s-a prezentat a fi de la DIICOT, am luat legătura şi cu ai noştri. Se pare că falşii procurori de la DIICOT nu au ajuns încă la noi în judeţ, dar au ajuns alţi escroci.

Era cât pe ce s-o păţească
Primarul comunei Râu de Mori a păţit-o în urmă cu câţiva ani şi a fost  la un pas de a cădea în plasă. „Nu mi s-a întâmplat să fiu sunat de la DIICOT, dar dacă mi-ar cere numărul de card, nu l-aş da, pentru că nu sunt chiar aşa credul. Însă, am avut parte de alte încercări. Acum câţiva ani, pe la începutul mandatului, m-a sunat cineva care s-a dat drept un reprezentant al unei firme care trimite oameni la muncă în străinătate. Mi-a spus că trebuie să strâng bani de la oamenii din comună, care doresc să plece în Belgia pentru a lucra într-un spital de acolo. Au promis salarii de 1.300 euro, dar trebuia pentru început să adun de la cei interesaţi câte 200 lei, iar eu să trimit o sumă înainte (nu mai ştiu despre câţi bani era vorba), ca să poată face demersurile necesare. Era cât pe-aci să o muşc. Oferta mi s-a părut interesantă şi am chemat toţi oamenii la primărie să le dau vestea cea mare. Au venit buluc când au auzit despre ce este vorba, nu ştiam cum să mă descurc cu ei, a fost o adevărată nebunie la primărie. Mi-au şi trimis nişte hârtii de la firma respectivă, dar după un timp n-au mai zis nimic. Atunci mi-am dat seama că era să fac cea mai mare greşeală. Din fericire, nu am apucat să trimit nici un ban. Dacă o să mă mai sune, cu siguranţă nu mai iau ţeapă“, a declarat Niculiţă Mang, primarul din Râu de Mori.

Alţii au fost vigilenţi
Alţi primari hunedoreni au fost sunaţi de necunoscuţi cu rugămintea să ofere nişte detalii legate de activităţile comerciale din comună. Mai exact, escrocii le-au cerut date exacte despre firmele care vând cartele telefonice. Primarul comunei Sântămăria Orlea, Dumitru Oprean, a fost pus în această situaţie, însă nu a dat crezare celor auzite. Mai mult, a cerut persoanei de la celălalt capăt al firului să facă o solicitare scrisă către primărie, şi n-a făcut nimeni. Acesta spune că nu este dispus să ofere nici un detaliu, mai cu seamă date personale unor necunoscuţi. La fel a păţit şi Ioan Henţiu, primarul  comunei Veţel. „Anul trecut, mi-au cerut o situaţie cu agenţii economici de pe raza comunei care vând cartele telefonice, nu le-am dat nimic. Oricum, mie şi dacă îmi cer PIN-ul de la card şi îl dau, nu au ce face cu el, pentru că este întotdeauna gol, nu ţin banii pe card. Sunt foarte atent la cine mă sună şi la ce mi se cere şi nu iau plasă aşa uşor“, a precizat Ioan Henţiu.
Ideile ingenioase prin care unii vor să facă rost de bani necuveniţi nu se opresc aici. Nici primarul din Vorţa nu a avut de-a face cu falşi procurori de la DIICOT, însă a avut parte de alte oferte tentante. „În urmă cu ceva timp, m-a sunat cineva şi mi-a spus că ar vrea să vină la noi în comună cu nişte ajutoare de sărbători. Pentru a putea beneficia de ele, trebuia să strâng bani de la oameni şi să îi pun într-un cont. Mi-au trimis şi numărul de cont, însă eu nu i-am crezut. Dacă mă mai sună, îi pun să îmi trimită adresă oficială. Nu mai sunt la vârsta la care să cred aşa ceva“, a susţinut Radu Emil Bureană.

Se recomandă mai multă prudenţă
Având în vedere că numărul cazurilor de persoane înşelate prin intermediul telefonului a crescut considerabil în ultima perioadă şi mai mereu apar noi metode de înşelăciune, poliţiştii recomandă multă atenţie. „Îi rugăm pe toţi cetăţenii să nu divulge date cu caracter personal unor necunoscuţi, indiferent de pretextul invocat. Când folosesc astfel de metode, de obicei, apelează la instituţii cu renume pentru a fi cât mai credibili. Înainte de toate, ar fi indicat să ceară informaţii suplimentare la sediile instituţiilor respective. De asemenea, să nu posteze pe reţelele de socializare date cu caracter personal, deoarece pot fi accesate cu uşurinţă. Cu puţină prudenţă şi orientare se pot evita astfel de situaţii. Dacă totuşi se întâmplă, trebuie să se adreseze imediat poliţiei. Până acum, în judeţ, nu am avut sesizări legate de falşi procurori de la DIICOT“, a declarat subcomisarul Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Cocktails

Dacă vă plac cocktail-urile şi doriţi să vă preparaţi acasă, aplicaţia Cocktails vă oferă peste 400 de reţete pentru prepararea...

Crucea de Flori, la Hunedoara

Şi în acest an, zeci de hunedoreni au participat la realizarea tradiţionalei Cruci de Flori din centrul municipiului.

Spaniol, stabilit în Hunedoara, cercetat pentru înșelăciune

Un spaniol în vârstă de 51 de ani, stabilit în municipiul Hunedoara, a înşelat mai multe persoane prin intermediul unei...

Închide