Politica si administratie

Primãria Sântãmărie Orlea, executatã silit

05 Primaria Santa maria orlea

Nicolle Ebner

Pentru că, nici după un an nu a intrat în posesia contravalorii lucrărilor executate în 2008, pe raza comunei Sântămărie Orlea, o firmă de construcţii a decis să apeleze la instanţă. Cu ordinul de executare silită în mână, firma păgubită a cerut primăriei inventarul cu bunurile ce pot fi vândute, pentru a-şi recupera datoriile.

Lipsa banilor a băgat constructorul în faliment
Ioan Filip, primarul comunei Sântămărie Orlea, declară că este vorba de o serie de lucrări de regularizare a mai multor albii de pârâuri de pe raza comunei. Este vorba de lucrări împotriva inundaţiilor, programate a se derula pe o perioadă de doi ani, respectiv 2008-2009, dar pe care constructorul le-a executat în totalitate într-un singur an, adică în 2008. Primăria a reuşit să achite o mică parte din valoarea lucrărilor, bazându-se în primul rând pe ajutoarele financiare de la bugetul de stat, mai ales în cazul unor astfel de investiţii. Numai că, odată cu schimbarea Gguvernului Tăriceanu, la bugetul local nu a mai intrat nici un ban. Ba mai mult, printr-un ordin al ministrului Pogea, noul guvern a „confiscat”, de la bugetele locale, şi bruma de rezervă financiară (bani albi pentru zile negre), stocată în fondul de rulment sau de rezervă al fiecărei administraţii locale. „Am tot încercat să amân acest deznodământ nefericit şi am mai plătit, cât am putut, dar fostul guvern nu mi-a dat bani pentru achitarea lucrărilor executate, iar actualul guvern, nici atât”, declară primarul Ioan Filip.

Ultima speranţă, fondul de rezervă al consiliului judeţean
Firma care a executat lucrări în valoare de 300.000 de lei (trei miliarde de lei vechi) a obţinut, în instanţă, ordin de executare silită a Primăriei Sântămărie Orlea şi a cerut executivului să-i transmită o listă cu bunurile care pot fi confiscate şi apoi vândute cu scopul recuperării datoriei de 300.000 de lei. Potrivit primarului, administraţia locală se vede obligată că renunţe la clădirea în care a activat fosta unitate militară, o care valorează mult mai mult, pentru că are şi o suprafaţă de câteva zeci de hectare de teren. Totuşi, primarul nu se dă bătut şi nu vrea să cedeze uşor la imobilul. „Ultima speranţă este la fondul de rezervă al Consiliului Judeţean Hunedoara, folosit tocmai pentru a sprijini primăriile aflate în situaţii grave. Voi cere sprijinul consiliului judeţean, să plătesc măcar o parte din datoria de 300.000 de lei către constructor”, mai spune primarul Ioan Filip.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura