FlashPolitica si administratie

Primãria Hateg, în rãzboi cu inspectoratul scolar

05 timis nicolae primar hateg_resize

Nicolle Ebner

Primarul oraşului Haţeg, Nicolae Timiş (foto), a dat în judecată Inspectoratul Şcolar Hunedoara pentru abuz şi afirmă că aplicarea noilor măsuri ale reformei în sistemul de învăţământ, fără acceptul primarilor, sunt un atentat la autonomia administraţiilor locale. 

Ce spune primarul Nicolae Timiş…
Totul a început de la decizia ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, de reorganizare a centrelor de execuţie bugetară (CEB) la nivelul fiecărui judeţ, ca una dintre soluţiile de reducere a cheltuielilor în sistemul bugetar. Potrivit primarului Nicolae Timiş, prin decizia inspectorului şcolar general, celor două şcoli generale din Haţeg (nr. 1 şi nr. 2) le-a fost retrasă autonomia financiară, acestea intrând sub „tutela” CEB, înfiinţat la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Haţeg. „Le-a luat autonomia financiară fără consultarea primarului şi a directorilor de şcoli, prin dispoziţia inspectorului general Alexandru Lăutaru. E o porcărie. Dacă vor să execute învăţământul, să o facă, dar fără noi, primarii. Să nu scoată castanele din foc cu mâna noastră.  Adică eu, primarul, care dau banii în funcţie de nevoile semnalate de fiecare director de şcoală, nu mai pot să-i dau direct acestora. Sunt obligat să-i dau la CEB Haţeg şi directorul de acolo să dispună, cum vrea el, de banii de la bugetul local. Şi mai vorbeau guvernanţii despre descentralizare şi autonomia locală. Care descentralizare? Care autonomie locală, când ei decid în locul nostru?”, spune nemulţumit Nicolae Timiş, primarul oraşului Haţeg. Edilul şef declară că decizia de retragere a autonomiei financiare celor două şcoli generale din Haţeg şi înfiinţarea CEB la liceul din localitate s-a făcut fără avizul primăriei. În consecinţă, la sfârşitul săptămânii trecute, „am depus o întâmpinare la Judecătoria Haţeg şi am trimis o notificare la IŞJ Hunedoara, prin care am cerut anularea înfiinţării CEB Haţeg”, a mai declarat primarul Timiş.

…şi ce spune legea
Şeful învăţământului din judeţul Hunedoara, Alexandru Lăutaru, declară la rândul său, că acuzaţiile primarului sunt nefondate iar acţionarea în instanţă nu are susţinere legală. „Reorganizarea centrelor de execuţie bugetară intră strict în atribuţiile Inspectoratului şcolar iar avizul primăriilor este consultativ. I-am explicat viceprimarului că noi răspundem de execuţia bugetară, noi normăm posturile, şi deocamdată, acestea sunt soluţiile legale de reducere a cheltuielilor bugetare. Într-adevăr, primăriile din mediul rural îşi păstrează rolul de execuţie bugetară. Or, Haţegul, ca oraş, intră sub incidenţa noilor măsuri prevăzute de lege privind reorganizarea Centrelor de Execuţie Bugetară”, răspunde Alexandru Lăutaru acuzaţiilor aduse de primarul Nicolae Timiş.
Inspectorul şcolar general menţionează că este posibil ca de la 1 septembrie 2010, dacă se va înregistra o redresare economico-financiară, fiecare şcoală să aibă propria execuţie bugetară.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura