Primăria comunei Veţel aruncă un „colac de salvare“ Termocentralei Mintia

13 martie 2018 | 1 Comentariu | Publicat in: Politica si administratie

Natalia Bumbac

Primăria comunei Veţel vrea să intervină în procesul în care Termocentrala Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara (CEH), a cerut anularea dispoziţiei date în iunie 2015 de Garda de Mediu Hunedoara, de închidere a activităţii.
Dosarul se află la Tribunalul Hunedoara, în faza de apel, cererea de intervenţie fiind depusă la ultimul termen de judecată din 12 martie. Instanţa a amânat judecarea cauzei pentru 7 mai, dată până la care părţile din dosar vor putea să-şi exprime punctul de vedere despre cererea Primăriei Veţel.

Respinsă în prima instanţă
Termocentrala Mintia se află pe teritoriul administrativ al comunei Veţel. O eventuală închidere a unităţii producătoare de energie ar afecta grav bugetul comunei. Tocmai de aceea, primarul din Veţel, Ioan Henţiu (foto), a decis să facă o cerere de intervenţie în procesul care va decide soarta termocentralei. „Dorinţa noastră este ca unitatea să nu se închidă. La bugetul local se încasează taxele şi impozitele pe clădiri, terenuri. Avem cota din impozitul pe salarii şi din TVA. Sunt peste 100 de oameni din comună care lucrează la Termocentrala Mintia. Va fi un şoc pentru ei. Mai mult de atât, Termocentrala Mintia face parte din sistemul energetic naţional şi mă gândesc că închizând o asemenea unitate, are şi sistemul energetic naţional de suferit. Bugetul local s-ar diminua cu 30 la sută”, a declarat primarul Ioan Henţiu. Acesta a mai spus că la Termocentrala Mintia are datorii către bugetul local de circa trei milioane de lei, acumulate în ultimii doi ani.
În acelaşi proces au mai făcut cereri de intervenţie Primăria Deva şi Greenpeace România. Primăria Deva era interesată ca activitatea termocentralei să se menţină pentru a le putea asigura devenilor căldură şi apă caldă. Pe când ong-iştii de la Greenpeace ar putea să ceară contrariul. Ei şi-au făcut cunoscută poziţia la protestul din septembrie 2017, din faţa termocentralei, vrând să arate că unitatea funcţionează de mai mulţi ani fără autorizaţie de mediu.
Reamintim că în iunie 2015, Garda de Mediu Hunedoara a efectuat verificări privind emisiile industriale şi stadiul realizării investiţiilor în modernizarea tehnologiei de protecţie a mediului la Termocentrala Mintia. În urma controalelor, inspectorii de mediu au dispus suspendarea activităţii până la obţinerea tuturor avizelor de la autorităţile de mediu. În plus, unitatea a fost amendată cu 60.000 de lei, pentru că funcţiona fără Autorizaţie Integrată de Mediu. Termocentrala Mintia a cerut anularea dispoziţiei date de Garda de Mediu Hunedoara în instanţă, la Judecătoria Deva. Cererea a fost respinsă, iar decizia instanţei nu a fost definitivă, prin urmare a fost atacată cu apel. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Hunedoara, care va da o soluţie finală în acest proces.

Loading...

Comentarii (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Gyuri spune:

    Primaria Vetel nu are nicio calitate in acest proces. Oricum CEH nu le-a mai platit impozite si taxe de vreo 5 ani.
    Eu zic sa se inteleaga partidele care conduc CEH si termocentrala Mintia cu firmele capusa sa faca cerere de interventie in proces. Astia da, cu siguranta au un interes. Si daca fac pe rand se amana procesul vreo 50 de ani. Ii mananca si coliva pana atunci!
    Da chiar si partidele pot face cerere de interventie ca doar oamenii lor isi pierd salariile grase si functiile si nu mai intra bani la partid. Oooo ce de solutii !!!

Scrie un comentariu

Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
Mecanismul de stabilire, declarare şi plată a impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice

Pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, „Transparenţă decizională“, „Proiecte acte normative“, a fost publicat, în data de 09.03.2018, proiectul Ordonanţei de...

„Cupa veteranilor” de la Straja, ediţia 47

Competiţia de schi „Cupa Veteranilor” se va desfăşura şi în acest an, în Masivul Straja, care aparţine, din punct de...

Trofeul Clubului de Şah Deva

Clubul de Şah Deva organizează în perioada 12 – 18 martie „Trofeul Clubului de Şah Deva”, ediţia a V-a, un...

Închide