Prevederile OUG 50/2010

24 septembrie 2010 | 4 Comentarii | Publicat in: Comunitate

Deşi Ordonanţa nr. 50/2010 a intrat în vigoare la data de 21 iunie, în acest an, şi băncile au fost obligate să încheie acte adiţionale la contractele de credit ale consumatorilor, se pare ca unele dintre acestea refuză să se supună legislaţiei în vigoare. Modificările contractelor de credit trebuiau operate de bănci până cel mai târziu pe data de 21 septembrie 2010. Iniţial, toţi deţinătorii de credite au fost chemaţi de instituţia creditoare la sediul acesteia, în vederea semnării unui act adiţional la contractul de credit. Prin semnarea acestuia, vi se dădea posibilitatea de a-l studia, pentru ca ulterior, în urma acceptului dumneavoastră, să survină şi modificarea contractului de credit. Actul normativ prevede că, în cazul, în care consumatorii nu semnează actele adiţionale în termenul mai sus menţionat, modificările sunt considerate acceptare tacită din partea consumatorilor. Dar, nu se consideră acceptare tacită nesemnarea actelor adiţionale, în cazul în care consumatorii au obiecţiuni privitoare la clauzele prevăzute de actele adiţionale propuse de către bănci.
De asemenea, acceptarea tacita se referă numai la modificările impuse prin legislaţie, nu la orice modificări aduse de bănci prin actele adiţionale. În situaţia în care nu sunteţi de acord cu cele exprimate în actul adiţional, atunci, aveţi posibilitatea de a vă menţiona în scris punctul de vedere, urmând ca banca să vă înregistreze solicitarea.
Modificările care trebuie făcute prin actele adiţionale se referă la calculul dobânzii, care trebuie raportată la fluctuaţiile indicilor de referinţă EURIBOR/ROBOR/LIBOR/rata dobânzii de referinţă a BNR, la formula de  calcul a fluctuaţiei dobânzii care trebuie indicată în mod expres în contract, precum şi la imposibilitatea băncilor de a mai putea percepe decât următoarele comisioane: comision de analiză dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, costuri aferente asigurărilor, după caz, penalităţi, precum şi un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor. Trebuie observat faptul că unele bănci redenumesc comisioanele percepute iniţial în contractul de credit, deşi legea în vigoare nu le permite acest lucru.
Orice modificare a contractului de credit prin actul adiţional este nulă, dacă nu se supune în totalitate prevederilor OUG 50/2010. În această situaţie, singura posibilitate pe care o aveţi este de a acţiona banca în judecată, unicul inconvenient fiind acela că până la pronunţarea unei soluţii definitive şi irevocabile de către instanţa de judecată, va trebui să vă supuneţi dispoziţiilor impuse de către bănci. Chiar şi în această situaţie, dacă veţi avea câştig de cauză în instanţă, banca va fi obligată să se supună prevederilor legale, urmând de asemenea, să despăgubească clienţii prejudiciaţi, prin neaplicarea sau aplicarea necorespunzătoare a legii.

Loading...

Comentarii (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. sidi spune:

  De ce stergeti comentariile nesimtitilor?

 2. El spune:

  Sa ai bafta la toate procesele.

 3. Dan spune:

  Mda. Bun articol,dar realizat prin procedeul copy-paste.

 4. CL spune:

  aha, iata cenzura si aici. e clar, traim intr-o tara foarte libera. am deranjat, asa-i? adevarul deranjeaza rau de tot …

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Protected by Webpro.ro
Citește articolul precedent:
„Promulgarea unei legi fraudate îl face pe Traian Bãsescu complice”

Liberalii susţin iniţiativa social-democraţilor privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, însă, în primul rând, trebuie constituită o majoritate parlamentară, iar în...

Alo, Poliţia? Cineva mi-a furat oaia!

Miercuri după-masă, în jurul orei 15, un apel telefonic disperat alerta Poliţia municipiului Orăştie. Imediat, toate echipajele care patrulau, fie...

Diplomã de Excelenţã Instituţionalã pentru Colegiul Decebal – Deva

Ministerul Educaţiei a acordat Colegiului Naţional “Decebal”, prin ordin al ministrului Daniel Petru Funeriu, “Diploma de Excelenţă Instituţională”.

Închide